Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım arazisinin 4 milyon hektarının ipotekli durumda olduğu ortaya çıktı. İpotekli arazilerde ise ilk sıraları Ege Bölgesi’ndeki iller alıyor.

Ege’de çiftçiler ‘rehin’ altında

Aycan KARADAĞ

İklim krizi ve artan maliyetler sebebiyle çiftçi son dönemde üretim yapamaz duruma geldi. Süreçte borcunu borçla kapatmaya çalışan çiftçi, arazisini bankalara ‘rehin’ bırakıyor. Yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım arazisinin 4 milyon hektarı ipotekli olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.


Soru önergesine cevapta ipotekli arazilerde ilk sıraları Ege Bölgesi’ndeki iller alıyor. Aydın’da 4 milyon 40 bin dekar tarım arazisinin 1 milyon 52 bin dekarının ipotekli, İzmir’de 4 milyon 480 bin dekar tarım arazisinin 1 milyon 38 bin dekarının ipotekli ve Manisa’da 6 milyon 69 bin dekar tarım arazisinin 1 milyon 586 bin dekarının ipotekli olduğu görüldü.

İpotekli tarım alanlarının ildeki toplam tarım alanlarına oranı bakımındansa; Manisa yüzde 26,13 ile ülke genelinde birinci, Aydın yüzde 26,05 ikinci, İzmir ise yüzde 23,18 ile altıncı sırada yer alıyor. Son 5 yılda tarım arazisi tapularına konulmuş ipoteklerin parasal değeri bakımındansa; İzmir 326 milyar 811 milyon lira ipotek miktarı ile ülkede ikinci sırada bulunuyor.

Manisa Turgutlu ilçesinde çiftçilik yapan Orhan Toprak’ın 35 dönümlük arazisinin 20 dönümü ipotekli durumda. Borçlarını ödeyemediğini söyleyen Toprak, “Son dönemde üretemez duruma geldim. Mecbur borçlandık. Borcu borçla kapatmaya çalıştık. Sonunda arazimi ipotek ettirmek zorunda kaldım. Benim gibi birçok arkadaşım böyle yapmak zorunda kaldı. Artıkçiftçi üretim yapabilmek için arazisini ipotek ettiriyor. Tarım sektöründe her şey kötüye gidiyor. Devletten yeterince destek alamıyoruz” diye konuştu.

ÇİFTÇİ ÜRETEMEZSE KİMSE EKMEK YİYEMEZ

Toprak şunları dile getirdi: “Girdi maliyetleri çok arttı. Şimdi bir elektrik faturası geliyor, evlere şenlik… Ne kadar banka varsa hepsine borçluyum. Hangi banka kredi veriyorsa mecbur diğer borçları ödeyebilmek için gidip ondan kredi çekiyoruz. Yoksa ben bunu niye yapayım… Yıllık 200 bin TL faizi keyfimden ödemiyorum. Devletin çiftçilere sahip çıkması gerekiyor ama çıkmıyor. Borç içindeyiz. Bir ülkede çiftçi kazanıp üretemezse kimse ekmek yiyemez.”