Ege'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 96.yılı kutlamaları görkemli bir finalle son buldu. Aydın ve Kuşadası’nda yapılan Cumhuriyet yürüyüşlerine binlerce kişi katılırken, İzmir’de Yeni Türkü ve Leman Sam’ın Gündoğdu Meydan'ındaki konserlerini de binlerce kişi izledi

Ege'de Cumhuriyet Bayramı coşkusu

BİRGÜN İZMİR

İzmir'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 96.yıl kutlamaları görkemli bir finalle son buldu. 350 metre uzunluğundaki dev Türk bayrağının taşınmasıyla başlayan tören, fener alayı, Yeni Türkü ve Leman Sam’ın Gündoğdu Meydan'ındaki konserleri izledi.

İzmir’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle son buldu. Gece geç saatlere kadar süren ve sokaklara taşan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, 350 metrelik dev Türk bayrağının, Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na kadar taşınmasıyla başladı. Fener alayına ise genci yaşlısı binlerce İzmirli katıldı. Görkemli fener alayına sokaklara taşan, balkonlarına çıkan İzmirlilerin ilgisi büyük oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu da çaldığı marşlarla Gündoğdu Meydanı'na kadar uzanan yürüyüşe eşlik etti.

ege-de-cumhuriyet-bayrami-coskusu-643122-1.

Gündoğdu Meydanı'na toplanan İzmirliler, meydanda çalınan şarkılara eşlik etmeyi ihmal etmedi. İzmir Marşı hep birlikte söylendi, "Memleketim" şarkısına da İzmirliler hem sözle hem de cep telefonlarının ışıklarıyla eşlik etti.

YENİ TÜRKÜ VE LEMAN SAM CUMHURİYET İÇİN SÖYLEDİ

İzmir'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının finalinde ise Yeni Türkü ve Leman Sam sahneye çıktı. Yeni Türkü'nün solisti Derya Köroğlu, "Selam olsun İzmir, selam olsun Cumhuriyetimize, en büyük bayram kutlu olsun" sözleriyle konseri başlattı. Yeni Türkü'nün sevilen şarkılarıyla başlayan konser Leman Sam ile devam etti. Leman Sam konseri sırasında Yeni Türkü'yü sahneye davet etti. Yeni Türkü ve Leman Sam İzmir Marşı'nı birlikte söyledi.

ege-de-cumhuriyet-bayrami-coskusu-643101-1.

AYDIN’DA BÜYÜK CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ

Aydınlılar Cumhuriyetin kuruluşunun 96. yıldönümünü Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle Efeler Belediyesi’nin ortak düzenlediği Büyük Cumhuriyet Yürüyüşüyle kutladı. Düzenlenen fener alayında binlerce Aydınlı el ele vererek 500metrelik dev bayrağı taşıdı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’yla Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın yan yana gerçekleştirdikleri yürüyüş, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki tarihi Taş Köprü’den başladı. Başkan Çerçioğlu ve Başkan Atay'a CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, İYİ Parti İl Başkanı Cemal Sarı, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da eşlik etti. Yürüyüş daha sonra Zafer Meydanı, Adnan Menderes Bulvarı üzerinden devam ederek Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda son buldu.

ege-de-cumhuriyet-bayrami-coskusu-643105-1.

Cumhuriyeti ve onun değerlerini sonuna kadar yaşatacaklarını söyleyen Başkan Çerçioğlu “Düzenlediğimiz Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’yle bir kez daha birlik ve beraberliğimizi perçinledik. Cumhuriyetin ne zorluklarla kurulduğunu ve bugünlere geldiğini hepimiz biliyoruz. Bugün burada demokrasimizi taçlandıran ve 100 yaşına yaklaşan Cumhuriyete sahip çıkmak için bir araya geldik. Cumhuriyeti bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Cumhuriyetimizin 96. yaşı kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet” diye konuştu.

KUŞADASI’NDA ÇOŞKUYLA KUTLANDI

Kuşadası'nda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Bir gün öncesinde başlayan kutlama etkinlikleri, bugün sabah ilçe kaymakamlık binasında gerçekleşen törenle devam etti. Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ve Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, kaymakamlık makamında resmi kurum ve sivil toplum örgütü temsilcilerini kabul etti. Kaymakamlıktaki kabulden sonra Özer Türk Stadı’nda resmigeçit töreni yapıldı. Kutlamaların akşam programı ise saat 18.30'da Kısmet Otel Kavşağı'ndan başlayan Cumhuriyet korteji ile devam etti.

ege-de-cumhuriyet-bayrami-coskusu-643117-1.

Cumhuriyet Kortejinin İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı'na ulaşmasının ardından sahilde aynı anda 1923 meşalenin yakılması ve Cumhuriyet Senfoni Orkestrası'nın verdiği konser ile kutlamalar son buldu. Kuşadası Belediyesi tarafından Cumhuriyet'in kuruluşunun 96'ıncı yılı nedeniyle düzenlenen korteje yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Kısmet Otel Kavşağı'ndan saat 18.30’da başlayan yürüyüşe katılan vatandaşlar ellerinde Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyarak Kuşadası Belediye Bandosu eşliğinde hep bir ağızdan marşlar söyledi. Atatürk Bulvarı üzerinden İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı'na yürüyen korteje Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ailesi ile birlikte eşlik etti. Kortejin ön bölümünde yer alan 100 motosikletli yol kenarında dizilen vatandaş ve esnaftan büyük ilgi gördü. 2 kilo metrelik bir uzunluğa erişen kortejin yürüyüşünü tamamlaması yaklaşık 1 saat sürdü.

BEYDAĞ’DA FENER ALAYI YÜRÜYÜŞÜ

Beydağ’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Fener Alayı yürüyüşü yapıldı. Çocuğundan yaşlısına tüm Beydağ halkı el ele, kol kola ellerinde meşaleler ve dillerinde İzmir marşları ile sokakları inletti. Beydağ Kaymakamı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye Meclis Üyeleri ve birçok bürokratın katıldığı Fener Alayı birlik ve beraberlik içinde gerçekleşti.

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, “Bugün Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 96. yıldönümünü büyük bir sevinç ve gururla kutluyoruz. Bundan 96. Yıl önce atalarımız, milletimizin yücelmesi ve ülkemizin bekası için her fikir ve düşünceyi geliştiren, ilmi ilerlemeyi sağlayan, ortak akıl ve cesaretin kıvılcımıyla varlık bulan zenginliklerimiz etrafında tasarladığımız aydınlık günler ve imar ettiğimiz güzel topraklarımızda bizleri buluşturan cumhuriyet güneşini bizlere armağan ettiler. Bu vesileyle Cumhuriyeti bize armağan tüm kahramanlarımızı büyük minnettarlık duygularıyla yâd ediyor” dedi.

ege-de-cumhuriyet-bayrami-coskusu-643109-1.

BALÇOVA’DA CUMHURİYET SEVDASI SIĞMADI

Tüm yurtta coşkuyla kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu, Balçova’da binlerce insanın katıldığı kortej ile gece geç saatlere kadar sürdü. Balçova Belediyesi’nin düzenlediği Büyük Cumhuriyet Kortejine katılan binlerce vatandaş Sakarya ve Ata Caddelerinde marşlar söyleyerek ellerinde bayraklar ile yürüdü. Evlerinin balkonlarındaki vatandaşların katılımı ile Balçova Caddeleri kırmızı beyaza boyandı.

Yürüyüşün sonunda vatandaşlara seslenen Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya “En büyük bayramımızda bu coşkuyu yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Cumhuriyet söz konusu olduğunda, Atatürk söz konusu olduğunda, Vatan Söz konusu olduğunda, Bizler Balçova’da tek yürek oluruz. Çünkü Cumhuriyet demek; bağımsızlık ve özgürlük demek. Cumhuriyet için gerekirse canımızı vereceğiz. Ama asla Cumhuriyetten vaz geçmeyeceğiz” diye konuştu. Konuşmanın ardından ise Ata Caddesi girişinde havai fişek gösterisi yapıldı.

KARABURUN’DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU

Cumhuriyet’in 96’ncı kuruluş yılı Karaburun’da büyük bir coşkuyla kutlandı. 28 Ekim’de Cumhuriyet Yürüyüşü ve Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan çelenk sunma töreni ile başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, dün gerçekleştirilen resmi kutlama programı ile devam etti. Gün boyunca süren etkinliklerin ardından kutlamalar, akşam binlerce vatandaşın katıldığı kortej ve fener alayı ile son buldu. Karaburun ve Mordoğan’da saat 19.00’da gerçekleşen kortej yürüyüşüne katılan Karaburunlular, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle marşlar eşliğinde yürüyerek Cumhuriyet coşkusunu yüreklerinde yaşadılar.

MENDERES’TE 29 EKİM COŞKUSU

Menderes’te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yılı Özdere Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet’in 96. yılı Menderes’te coşkuyla kutlandı. Özdere’de yer alan derneklerin organize ettiği Cumhuriyet Kutlaması renkli görüntülere sahne oldu. Kutlamalara Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar da katıldı. Gecede Atatürk’ün sevdiği şarkılar Menderes Halk Eğitim Merkezi Özdere Türk Sanat Müziği Korosu tarafından seslendirildi. Türk Halk Oyunları’nın gösterileri de geceye katılanlara unutulmaz anlar yaşattı.

ege-de-cumhuriyet-bayrami-coskusu-643114-1.

FOÇA’DA CUMHURİYETİN 96. YILI COŞKUSU

Foça Belediyesi tarafından düzenlenen ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, büyük coşkuya ve mutluluğa sahne oldu. Yeni Foça’daki Fener Alayına katılan vatandaşlar, Belediye Meydanında toplanıp Marşlar söyleyerek Cumhuriyet Bayramı coşkusunu yaşadı. Foça Demokrasi Meydanında sevilen sanatçı Okan Öz’ün güzel konserinin ardından gerçekleşen Fener Alayına, yüzlerce yurttaş katıldı. Halk Oyunları Gösterileri ve Karşıyaka Kültür Sanat Derneği’nin dans gösterileri keyifle izlendi. Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Jandarma Bandosunun seslendirdiği marşlar ve pop müzik eserleri, Cumhuriyet Bayramı sevincini zirveye taşıdı.

Yurttaşların Cumhuriyet Bayramını kutlamak için sahneye gelen Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘Sevgili Foçalılar, bugün en büyük bayramımız. Cumhuriyetimizin 96. Yılı hepimize kutlu olsun. Nice güzel günlerimiz olsun. Cumhuriyetimize sahip çıkalım. Cumhuriyet hem Türkiye’ye, hem İzmir’e, hem de Foça’ya çok yakışıyor. Birlikte yaşayabilmeyi, birlikte bölüşebilmeyi ve birlikte var olabilmeyi hedefleyelim. Hepinizi çok seviyorum ’diye konuştu.

ege-de-cumhuriyet-bayrami-coskusu-643115-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.