Ege kıyılarında kontrollü gerilim
Türkiye, Yunanistan’ın S-300’ler ile F-16 uçaklarına radar kilidi attığını iddia etmişti. (Fotoğraf: AA)

Politika Servisi

Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik açıklamalarına muhalefetten tepki geldi. Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, “Ege’nin karşı kıyısı ile ’kontrollü’ bir gerilim planlıyorsanız, yemezler” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim günden güne artarken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’la ilgili "Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerine muhalefet partiler tepki gösterdi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, "Danışıklı bir dövüş planlıyorsanız yemezler" dedi.

Uysal, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Danışıklı bir dövüş planlıyor, seçim öncesi muhalefeti ‘vatan haini’ yaftasına matuf hale getirmek, sesini kesmek ve gücünüzü pekiştirmek için Ege’nin karşı kıyısı ile ‘kontrollü’ bir gerilim planlıyorsanız, yemezler” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik, “Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerine tepki gösterdi. Tezcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Nihayet ikrar ettin. ‘Bir gece ansızın…’ şarkısını bırak. Yirmi yıl gözünün önünde adalar işgal edilirken neden sustun? Uyarılarımıza neden kulak asmadın? Sen şarkı söylerken işgal edildi adalar Erdoğan. Şimdi derdin vatan mı, seçim mi? Geliyor gelmekte olan” ifadelerine yer verdi.

ERDOĞAN MEYDAN OKUYOR

Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik açıklamaları Yunanistan’da da gündem oldu. Yunanistan basınında Erdoğan’ın sözleri ‘provokasyon’ olarak nitelendirildi.

Kathimerini gazetesinde, "Yunanistan’a doğrudan tehdit" başlığı ile yayınlanan haberde, Erdoğan’ın Yunanistan’ı ‘adaları işgal etmekle suçladığı’ belirtildi. Erdoğan’ın, Atina yönetimini "Bedeli ağır olur" diyerek uyardığı aktarıldı. Yunan Radyo ve Televizyon Kurumu ERT’de ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ‘provokasyon’ olarak nitelendirildi. Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Atina’ya yönelik yeni tehditler savuruyor ve Ege adaları üzerindeki Yunan egemenliğine doğrudan meydan okuyor" denildi.

Ta Nea gazetesinde ise Erdoğan’ın “İzmir’i unutmayın” sözü başlığa taşınırken, Erdoğan’ın, Yunanistan halkına ‘kaba bir şekilde hitap ettiği’ belirtildi.

HADDİNİ AŞAN TEHDİTLER

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Yunanistan hükümetinden de tepki gecikmedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Yunanistan, her gün yaptığı çirkin ve haddini aşan, aşağılayıcı beyan ve tehditlerde Türkiye’nin peşine düşmeyecektir. Müttefiklerimizi ve ortaklarımızı, özellikle tehlikeli bir dönemde ittifakımızın uyumunu kimin canlandırdığını netleştirmek için son birkaç gündeki kışkırtıcı açıklamaların içeriği hakkında derhal bilgilendireceğiz. Aynı zamanda, daha geniş bölge için istikrar ve güvenliğin direği olarak Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku kurallarına dayanarak faaliyet göstermeye devam edeceğiz” dedi. İki NATO üyesi arasındaki gerilimde hava sahası, silahlanma ve adalar sorununun seçimlere kadar sık işleneceğinin sinyalleri veriliyor. Son dönemde Türkiye, Yunanistan’ı Girit’te konuşlu Rus yapımı S-300 hava savunma sistemlerini kullanarak F-16 savaş uçaklarını radar kilidi ile ‘taciz’ etmekle suçlamıştı. Yunanistan, iddiaları reddederken Türkiye uçaklarının bildirim yapmadıklarını ve hava sahasını ihlal ettiği suçlamasını yöneltmişti.