Covid-19 salgınına karşı bir kutu maske ve dezenfektandan daha fazla önlem alınmayan okullarda pozitif vakalar her geçen gün artıyor. Ege Bölgesi okullarında 529 sınıf karantinaya alınırken, bin 300’den fazla öğrenci ve öğretmen de hastalığa yakalandı. Eğitimciler okullarda personellerin eksik olduğunu ve yüz yüze eğitimin kesintiye uğrayacağı yönünde kaygıları olduğunu dile getirdiler.

Ege okulları karantinada

BERKAY SAĞOL

Covid-19 salgını sebebiyle 1.5 senedir devam edemeyen yüz yüze eğitimde 3’üncü hafta geri kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı önlemlerin neredeyse hiçbiri uygulanmazken, sınıflarda mesafe ve hijyen sorunları ile personel eksikliği gündemden düşmedi. Eğitimciler ise önlemlerin bir kutu maske ve dezenfektandan öteye gitmediğini, yüz yüze eğitimin aksayacağı yönünde endişeleri olduğunu dile getirdiler.

Günlük vaka sayısı yeniden 30 binlere dayandı. Her gün ortalama 250 kişi hayatını kaybederken, okullarda da vaka sayıları ile karantinaya alınan sınıf sayıları her geçen gün artıyor. İŞKUR aracılığıyla okullarda görevlendirilen temizlik personelinin büyük bölümü iş başı yapmak için 1 Ekim’i beklerken temizlik görevlisi bulunan okullar ise görevli sayısının yetersizliğinden yakındı. Eğitimciler birçok okulun pandemi şartlarından ziyade normal dönemde açılma şartlarına bile uygun olmadığını kaydetti.


İzmir’de yüz yüze eğitimin başladığı günden bugüne kadar 157 sınıf karantinaya alınırken, 57 öğretmen ve biri anasınıfı öğrencisi olmak üzere 387 öğrencinin ise Covid-19 testi pozitif çıktı. Muğla’da ise 24 okulda pozitif vaka görülürken, 47 sınıf karantinaya alındı, 142 öğrencinin ve 1 öğretmenin de Covid-19 testi pozitif çıktı. Denizli’de ise 37 okulda vaka çıkarken, 103 sınıf karantinaya alındı ve 234 öğrenci ile 6 öğretmenin Covid-19 testi pozitif çıktı. Uşak’ta da 20 sınıfın karantinada olduğu, 50 öğrencinin ve 5 öğretmenin testinin pozitif çıktığı öğrenildi. Manisa’da ise 122 sınıfın karantinaya alındığı, 256 öğrenci ile 22 öğretmenin ise Covid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi. Afyon’da ise 80 sınıfın karantinaya alındığı ve 170 öğrenci ile 12 öğretmenin testinin pozitif çıktığı kaydedildi.

‘YÜZ YÜZE EĞİTİM RİSKE ATILIYOR’

Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, “Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçileceğini aylar öncesinden belirlemişken, yardımcı hizmet personeli ile ilgili yeni bir atama ve çalışma yapmayarak, temizlik sorununu okul yöneticilerine havale etmeyi tercih etmiştir. Kırsal bölgelerde öğretmen ve okul yöneticisi olarak görev yapan binlerce arkadaşımız, asli görevleri dışında hizmetli ve memur çalışanlarının yapacağı işleri de yapmaktadır. MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasını hayata geçirmemiştir. Yeterli ek derslikler planlanmamış, ek öğretmen atamaları yapılmamıştır” dedi.
Sınıf mevutlarının kalabalığından dolayı kış aylarında yüz yüze eğitimde daha büyük sorunlar yaşanacağını dile getiren Şener, “Eğitim emekçilerinin pandemi koşullarında ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi yönündeki talepleri duymazlıktan gelinmiştir. 40 dakikalık ders sürelerinin azaltılması için düzenleme yapılmamıştır. 50 dakika olan ders sürelerinin 40 dakikaya düşürülmesi ve okul öncesi eğitim emekçilerinin de görüşleri alınarak teneffüs haklarının düzenlenmesi, pandemi koşulları dikkate alındığında aciliyet kazanmaktadır. Eğitim Sen olarak tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini ve kamuoyunu bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Eğitim İş Afyon Şube Başkanı Nizam Çağdaş Yalçınkaya ise okulların çok kalabalık olduğunu belirterek, “Taleplerimizin neredeyse hiçbiri karşılanmadı. Bir diğer önemli konuda okula gelmeyen çocukların test olmaması. Anne ve baba pozitif çıkmasına rağmen çocuklarını okula göndermiyor ama PCR testi de yaptırmıyor. Çocuğumun midesi bulanıyor gibi mazeret bildiriyor. Bu çocuklara test yapılsa gerçek vaka sayısı çok daha yüksek çıkar” dedi.

ege-okullari-karantinada-924978-1.