Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak, tıp fakültesi hastanesinde, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı immün plazma yöntemiyle tedaviye hazır olduklarını bildirdi

Ege Üniversitesi, immün plazma yöntemiyle tedaviye başlıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen “immün plazma” yöntemiyle tedaviye başlıyor.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak yaptığı açıklamada, “Üniversitemiz Kan Merkezi, immün plazma alımı için hazır hale getirildi. Şifa bulan hastalarımızı hastanemiz kan merkezine plazma vermeleri için davet ediyorum” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın tedavisinde plazma tedavisini öneriyor. Bu yöntem ile iyileşmiş hastalardan alınan kan plazmasıyla, hastalığı ağır seyreden hastalar tedavi ediliyor.

İMMÜN PLAZMA NEDİR?

İmmün plazma, iyileşen hastanın kanıyla oluşturulan serumun hastaya uygulanması olarak biliniyor.

Ancak bu tedavinin uygulanabilmesi için tedavisi tamamlanan hastanın bağıştan 14 gün önceye kadar tüm semptomlarının ortadan kalkmış olması ve yasal mevzuatlara uygun şekilde kan bağışçısı olma niteliklerini taşıması gerekiyor.

İMMÜN PLAZMA İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Bakanlık tarafından Covid-19 immün plazma tedarikinde belirlenen kriterlere göre, Kovid-19 virüs enfeksiyonuna yakalanmış ve sonrasında iyileşen bireylerin bağışçı olabilmeleri için, bu kişilerin enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu gerekli olacak.

Bağıştan 14 gün öncesinde bu kişilerin klinik semptomları tamamıyla ortadan kalkmış olacak. Bir ya da daha fazla kez olmak kaydıyla nazofarengeal sürüntü örneği ile yapılan test sonucunun ya da kan numunesinden çalışılan moleküler test sonucunun "negatif" olması gerekecek.

AA