Eğitim İş, okulların depreme dayanıklılığının biran önce tespit edilmesini ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını istedi

Eğitim İş: Okulların depreme dayanıklılığı incelenmeli

BİRGÜN/ANKARA

İstanbul’da meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremde hasar gören 29 okulda eğitim öğretime bir gün ara verildi. Okulların depremde hasar görmesi, Türkiye’de son yıllarda sıkça tartışılan eğitimdeki fiziki altyapı yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Eğitim İş, kamu binalarının depreme dayanıksız olduğuna dikkati çekerek “26 Eylül’deki deprem daha şiddetli olsaydı, o 29 okulda ne yaşanacaktı?” diye sordu. Sendikadan yapılan açıklamada, afet toplanma alanlarının ranta açıldığının altı çizilerek “Deprem paralarının ‘duble yollar’ gibi icraatlara harcanması, 21’inci yüzyılın Türkiye'sinde yurttaşımızı canından endişe edecek halde bırakmıştır” ifadesi kullanıldı.

OKULLARIN DAYANIKLILIĞI İNCELENMELİ

Sendika, daha büyük faciaların yaşanmaması için İstanbul’da son yaşanan depremin “uyarı” olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Diğer tüm yapılardan önce, özel ya da kamu çatısı altında, eğitimle ilgili faaliyet gösteren ne kadar bina varsa, hepsinde hasar tespit ve deprem dayanıklılığına dair inceleme yapılmalı, sonuçlar, bilimsel veriler de sıralanarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
  • Tüm okullardaki ağır demirbaşlar da güvenlik açısından incelenmelidir. Devrilme, kaçış yolunu kapama olasılığı bulunan büyük envanterler ya değiştirilmeli ya da duvarlara sabit hale getirilmelidir.
  • Okullarda, AKUT gibi kuruluşlardan temsilcilerin de hazır bulunacağı şekilde depremde ve sonrasında ne yapılacağına dair kısa eğitimler verilmelidir.