Eğitim Sen Dikili Temsilciliği, pandemi şartlarında okulların açılması ve uzaktan eğitim ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Eğitim hakkı ve sağlık hakkını birini diğerinin önüne geçirerek değil birlikte değerlendirmek gerekir" denildi.

Eğitim Sen Dikili: "Eğitim hakkı ve sağlık hakkı beraber değerlendirilmelidir"

BİRGÜN EGE

Eğitim Sen Dikili Temsilciliği, Covid-19 salgının sürdüğü ve etkisinin arttığı günlerde, okulların açılması ve uzaktan eğitim ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamayı Eğitim Sen Dikili Temsilcisi Mehtap Yurtsever Ateş okudu.

Okulların kapalı kaldığı süre uzadıkça öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranı arttığını vurgulayan Ateş, "Okula yeni başlayan öğrencilerin, okuma yazma, öz bakım gibi temel becerileri edinmeleri için de yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması gerektiğinin altının çizilmesi gerekmektedir. Ayrıca okul öğrencilerin istismar ve şiddetten korunması için en önemli kamusal denetim araçlarından biridir. Burada yazmadığımız pek çok nedeni de dikkate aldığımızda yüz yüze eğitimin çocuğun üstün yararı için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz" dedi.

"KOŞULLAR TÜM ÖĞRENCİLER İÇİN EŞİT OLMALI"

Eğitim hakkı ve sağlık hakkını birini diğerinin önüne geçirerek değil birlikte değerlendirmek gerektiğini belirten Ateş, “Okulları ne olursa olsun açalım yaklaşımı da, aşı bulunana dek okullar açmayalım yaklaşımı da bu anlamda kabul edilebilir değildir. Yüz yüze eğitime en kısa sürede başlanmasının hedeflenmesinin üzerinde geniş bir uzlaşı oluşmuş durumda. Gerekli önlemler alınarak, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde okulların açılmasını hedeflemek gerekmektedir. Ancak, salgının kısmi de olsa kontrol altına alınamadığı, eğitim kurumlarında yeterli ve gerekli önlemlerin alınmadığı koşullarda bunun gerçekleşmesi mümkün değildir. Yapılması gereken çok açıktır: Gerekli tüm koruyucu önleyici sağlık önlemler alınmalı; önlem alınması için yeterli bütçe ayrılmalı, alınacak önlemleri uygulayacak sağlık, temizlik personeli ve yeterli sayıda öğretmen istihdam edilmeli ve okullar aynı yaş grubunda bulunan tüm öğrenciler için eşit koşullarda açılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Ateş son olarak şu ifadelere yer verdi: "Okullarda yüz yüze eğitime başlanamazsa uzaktan nasıl olacağı ise ayrı bir tartışma. Uzaktan eğitime erişim, yapılacak eğitimin içeriği, kullanılacak ders içerikleri, uzaktan eğitimle ilgili yapılacak düzenlemeler zaman kaybetmeden tartışmaya açılarak hızlıca en temel sorunlara çözüm üretilmeye çalışılmalıdır. Uzaktan eğitimin seçenek olması halinde daha önce yapıldığı haliyle uygulanacak bir uzaktan eğitim, programının verimsiz ve başarısız olacağından enerjinin boşa harcanması anlamına geleceği açıktır. Tüm sorunların çözümünün ilk şartı olarak ortak aklın devreye sokulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. MEB’in bu çerçevede acil olarak; öğretmenler, konunun uzmanları, sendikalar ve ilgili kitle örgütleriyle bir masa etrafında bir araya gelerek tüm yanlarıyla uzaktan eğitime ilişkin eksiklikleri ve aksaklıkları ortaya koyması ve gerekli adımları atması bir zorunluluktur."