Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube yaptığı açıklamada İstanbul Kartal’da bulunan Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde bir kız öğrenciye cinsel istismarda bulunan öğretmenin tutuklanmasından bir süre sonra serbest bırakıldığını açıkladı.

Eğitim Sen İstanbul 5 No'lu Şube Kartal’da yaşanan cinsel istismarı açıkladı

HABER MERKEZİ

Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube, son zamanlarda okullarda artan cinsel istismar vakalarına ilişkin açıklama yaptı.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddet, baskı ve istismarın hiç olmadığı kadar arttığı ifade edilen açıklamada okullarda da benzer olayların yaşanmaya devam ettiği aktarıldı.

Antalya’da yaşanan cinsel istismarın hatırlatıldığı açıklamada, “Eğitim ortamlarında, okullarımızda yaşanan cinsel istismarların üzerini örtmeye, yönelik açıklamalar; yakın tarihte basına yansıyan Antalya Muratpaşa Anadolu Lisesi’ndeki taciz iddiasına rağmen müdür yardımcısının hala aynı okulda görev yapmaya devam etmesi gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaları öğrencilerimize dönük cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açıyor” denildi.

"ÖĞRENCİMİZ TEDİRGİN"

Benzer bir olayın İstanbul’un Kartal ilçesinde bulunan Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde yaşandığını aktaran Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube Yürütme Kurulu, olayı şu sözlerle açıkladı:

“10’uncu sınıfta okuyan bir kız öğrencimizin dört ay önce aynı okulda çalışmakta olan öğretmen H.Ç.’nin sözlü ve fiziki cinsel tacizine uğradığını okul müdürü ve rehber öğretmenine beyan etmesi üzerine, ailesinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve emniyete suç duyurusunda bulunması sonucunda hakkında soruşturma açıldığını ve mart ayında tutuklandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Kız öğrencimize atılan mesajların, okul kamera görüntülerinin de incelendiği yargılama sürecinde fail H.Ç. 4 aydır tutuklu olarak yargılanırken 21 Haziran 2023’te ilk mahkemesi sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. Failin uzaklaştırma kararı olmasına rağmen 6284 sayılı yasanın uygulanmaması nedeniyle birçok kadının-çocuğun hayatını kaybettiğini basına yansıyan haberlerden biliyoruz. Bu nedenle failin tahliyesi öğrencimizin ailesini tedirgin etmiş ve çocuklarını güvende gördükleri başka bir ikamete göndermek zorunda kalmıştır.”

"GÜVENLİ KOŞUL SAĞLANMALI"

Çocukların sağlıklı, güvenli koşullarda eğitim alma hakkı sağlanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Anayasa’nın 41’inci maddesi  ‘Devlet, çocukları her türlü istismara ve şiddete karşı koruyucu tedbirleri alır’ hükmüyle devlete yükümlülük getirmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 77’nci maddesinde ise çocuklara yönelik cinsel istismar, ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kapsamında değerlendirilmiştir. Öğrencilerimizin güvenli bir yaşam sürmesi için failleri cesaretlendiren, mağduriyetleri derinleştiren politika ve uygulamalardan vazgeçmelidir.”

Eğitim Sen 5 No’lu Şube Yürütme Kurulu, yaptığı açıklamada ayrıca yargı ve soruşturma sürecinin sonuna kadar takipçisi olacaklarının altını çizdi.