Muğla’nın Menteşe ilçesinde hayatını kaybeden Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş’ın kalp krizinin nedeninin baskı ve mobbing olduğu iddiaları sonrası Eğitim Sen Muğla Şubesi yaptığı açıklamada, “Eğitimin bütün kademelerinde çalışanlar belirlenirken, mülakat gibi doğrudan torpili çağrıştıran yöntemlerden derhal vazgeçmeli” denildi.

Eğitim Sen Muğla Şubesi: Torpili çağrıştıran yöntemlerden derhal vazgeçilmeli

BİRGÜN EGE

Eğitim Sen Muğla Şubesi, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş’ın kalp krizinin nedeninin baskı ve mobbing olduğu iddiaları sonrası yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Eğitimde sınava giren adayların yeterlilikleri değil, sınavı yapanların siyasal ideolojik tutumları olduğu ifade edilen açıklamada, “İçerik bakımından yargısal denetimi ortadan kaldıran mülakat uygulamasının özellikle Türkiye gibi ülkeler açısından doğrudan torpil ve siyasal kayırmacılığa en elverişli sınav biçimi olduğu açıktır. Eğitimin bütün kademelerinde çalışanlar belirlenirken, mülakat gibi doğrudan torpili çağrıştıran yöntemlerden derhal vazgeçmeli, hiç kimse; kimlik, mezhep, inanç ya da sendika farklılığı nedeniyle fiilen cezalandırılmamalıdır" denildi.

Açıklama, şu ifadelerle devam etti: "Değerlendirme ölçütleri tamamen objektif ve bilimsel kriterlere dayanmalı, liyakatin temel alındığı, kimsenin kafasında soru işareti bırakmayacak ölçütler olmalıdır. Oysa sadece Türkiye’de değil, pek çok ülkede önemli bir sorun olarak dikkat çeken mobbing uygulamaları, çalışma yaşamında yaşanan güvencesizleştirmeye bağlı olarak artmaktadır. Mobbing, kamuda yaşanan dönüşüm süreçleri, özelleştirmeler, norm kadro uygulamaları, esnek çalışma, kamunun taşeronlaşması, performans uygulamaları gibi bir dizi düzenlemeden ve toplumsal yaşamın her alanına yansıyan hakim iktidar ilişkilerden kesinlikle bağımsız değildir. Çalışma yaşamının giderek esnek ve kuralsız hale getirilmesi, dayanışma kültüründen rekabetçi kültüre geçiş gibi uygulamalar çalışma ilişkilerini bireyselleştirmeye dayanmakta ve benzer bir durum mobbing konusunda da geliştirilmek istenmektedir."

Mobbing uygulamalarının bireysel bir sorun olarak görülmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Okul ya da kurumlarımızda sıkça karşılaştığımız kaynağında toplumsal yaşamın tüm alanlarını etkileyen hakim iktidar ilişkileri ve çalışma yaşamını belirleyen sistemin yer aldığı mobbing uygulamaları, bireysel bir sorun olarak görülmemelidir. Bu nedenle okul öncesinde, üniversitelerde ve MEB teşkilatının bütün birimlerinde yaşanan mobbing uygulamalarını durdurabilmek için bireysel değil, örgütlü tutum almak, rekabeti değil dayanışmayı güçlendirmek gerektiği açıktır” ifadelerine yer verildi.

4 USTA ÖĞRETİCİ İÇİN 21 AĞUSTOS 2020 TARİHİNDE BİR LİSTE YAYINLANMIŞ MIDIR?

Açıklamada son olarak Muğla Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şu sorular yöneltildi:

1- Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği 37. Maddesi “Kurumlarda sınav işlerini yürütmek amacıyla ihtiyaç duyulması hâlinde kurum müdürünün başkanlığında en az iki alan/meslek dersi öğretmeninden sınav komisyonu oluşturulur. Üye bulunamadığı takdirde örgün ve hayat boyu öğrenme kurumlarından görevlendirme yapılır. Buna rağmen öğretmen temin edilememesi hâlinde kurum müdürünün belirleyeceği iki meslek dersi öğretmeninden sınav komisyonu oluşturulur.” denilmesine rağmen komisyonda ilçe milli eğitim şube müdürü görevlendirilmiş midir?

2- Muğla Menteşe Olgunlaşma Enstitüsüne alınacak 4 usta öğretici için 21 Ağustos 2020 tarihinde bir liste yayınlanmış mıdır?

3- Eğer yayınlandıysa söz konusu liste 24 Ağustos 2020 tarihinde kaldırılmış mıdır? Kaldırıldıysa hangi saikle kaldırılmıştır?

4- Sınav komisyonunun belirlediği liste dışında başka bir liste oluşturulmuş mudur? Böyle bir liste oluşturulduysa bu listenin oluşturulmasında siyasi etkenler var mıdır?

4- Muğla Menteşe Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş’a yönelik bir baskı ve yıldırma uygulanmış mıdır?