Eğitimciler promosyonu mücadeleyle kazandı

Nisa KÜÇÜK

Muğla Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, banka promosyon anlaşmalarında önemli bir adım attı. Karara göre Maltepe’deki okullarda görev yapan eğitim çalışanlarına anlaşmalı banka 6 bin 800 TL promosyon ödeyecek. Milas’ta ise anlaşmalı bankanın eğitim emekçilerine ödeyeceği promosyon tutarı 6 bin 500 TL olacak.

BAŞARACAĞIMIZIN KANITI

İstanbul Eğitim Sen 5 No’ lu Şube Başkanı Özer Tuncer, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin pek çok yerde yetkili sendika temsilcileri ile birlikte banka promosyon görüşmeleri yaptığını söyledi. Muğla ve Maltepe’deki kararların önemli bir kazanım olduğunu kaydeden Tuncer, şunları söyledi: “Görüşmeler eğitim emekçilerinin örgütlü bir şekilde davrandığında ve yan yana geldiğinde neler yapabileceğini bir kez daha gösterdi. Bu sonuçlar aynı zamanda birlikte başaracağımızın kanıtıdır. Uzun yıllar boyunca eğitim yöneticilerinin promosyonu sanki öğretmenlerin emeklerinden bağımsız gibi görmesinden kaynaklı ciddi sorunlar yaşanmıştı. Emeklerimize sahip çıkmamız sonucunda promosyon miktarlarında ciddi bir yükseliş yaşandığını hep birlikte gördük.”

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran ise “Maaşın o banka tarafından ödenmesi karşılığında bankalar memurlara promosyon veriyor. Promosyon rakamının belirlenmesi sürecinde yetkili sendika, banka ve idare bulunuyor. Normalde sadece yetkili sendika görüşmeyi yapıyordu belirli bir kısımdan sonra idare ve banka anlaşmayı imzalıyordu” dedi. Savan sözlerini şöyle sürdürdü: “Milas’ta ise yetkili olmayan sendikalar dahil tüm özneler sürece katıldı. Bu anlamda dikkat etmek ve emekçilerin haklarını savunan bir yerden sürece müdahil olmak gerekiyor.”

TEK SEFERDE YATACAK

Bu anlaşmadan sadece öğretmenler değil, idari personel de yararlanacak. Anlaşmaya göre promosyon tek seferde yatırılacak, ilçeden başka yere atanan öğretmenlere yatırılan promosyon da geri alınmayacak. İlçeye yeni gelen öğretmen de bu haktan yararlanacak. Ayrıca havale, EFT ve yıllık aidat ücreti alınmayacak.