HAZİRAN, eğitimdeki sorunlara ilişkin 10 maddelik çözüm önerisi sıraladı: Eğitim parasız olacak ve sınavlara son verilecek

Eğitimde 16 yıllık yıkıma 'TAMAM!'

Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) eğitimin sorunlarına 10 maddelik çözüm önerisi yayımladı. HAZİRAN’ın yayımladığı açıklamada, kamusal eğitim için çözüm önerileri şöyle sıralandı:

»Parasız eğitim: Nitelikli eğitim, anasınıfından üniversiteye kadar tüm kademelerde eşit, adil, parasız olacak. Nitelikli eğitime ulaşmak için özel okullar bir zorunluluk olmaktan çıkacak. Tam gün eğitime geçilecek ve tüm çocuklara okulda öğle yemeği verilecek.

»Her mahalleye kreş: Tüm çocuklarımız için parasız, kamusal kreş hizmeti sağlanacak. Sıbyan mektepleri kapatılacak.

»Taşımalı eğitime son: Anasınıfından ortaöğretimin bitimine kadar tüm çocuklarımız evinin en yakınındaki okulda nitelikli eğitime ulaşacak. Taşımalı eğitime son verilecek. Zorunlu hallerde barınma hizmeti tüm öğrencilere kamusal ve parasız olarak sağlanacak; tarikat-cemaat-vakıf vb. örgütlenmelerin yurtları kapatılacak.

»Bilimsel eğitim: Her kademede eğitimin içeriği; laik, bilimsel, akademik esaslara göre düzenlenecek; çocuklarımızın zihinsel ve psikolojik gelişimine zarar veren dinci-gerici unsurlar müfredattan temizlenecek ve tüm okullarda karma eğitime geçilecek. Dinci-gerici yapılarla imzalanan protokoller iptal edilecek. Cami imamı gibi pedagojik formasyona sahip olmayan kişiler okullarda ders, seminer vb. veremeyecek.

»Yetenekler körelmeyecek: Tüm okullarda çocuklarımıza bilimsel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle ilgilenme olanağı sağlanacak.

»Sınavlara son: Sınavlar kaldırılacak; her öğrenci dilediği okula gitme, yetenek ve ilgileri doğrultusunda ders seçme, kendini geliştirme hakkına sahip olacak. Rekabet değil, dayanışma esas alınacak.

»Ayrımcılığa son: Müfredattan etnik, dinsel, mezhepsel ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığını besleyen tüm unsurlar çıkarılacak. Engelli öğrencilerin de eşit eğitim fırsatlarından yararlanması sağlanacak ve uygun eğitim ortamları oluşturulacak.

»Üniversitelere özerklik: YÖK kaldırılacak, üniversiteler özerkleşecek. Rektörler, üniversite bileşenlerince seçilecek, öğrenciler yönetime katılacak.

»Eğitimcilere iş güvencesi: Sözleşmeli ve ücretli istihdama son verilecek ve tüm kademelerdeki eğitimciler kadrolu olacak. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılacak.

»Çocuk işçiliğine ve evliliğine son: Çalışmak zorunda olan öğrenciler burslarla desteklenerek, ortaöğretimi tamamlayana kadar örgün eğitimin içinde kalması sağlanacak. Çocuk yoksulluğu ve işçiliği ortadan kaldırılacak. Mesleki eğitim adı altında çocukların ucuz işgücü olarak kullanılmasına izin verilmeyecek. Kız çocuklarının reşit olmadan evlenmesi yasaklanacak.