Eğitimde adaletsizliğe artık son verin!
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

AKP’nin eğitim politikalarına karşı öğrenci, veli ve öğretmenlerle birlikte bugün SOL Parti, eğitim kürsüsü kuracak. Ankara ve İstanbul olmak üzere pek çok kentte kurulacak eğitim kürsüsünde laik, bilimsel ve parasız eğitim talep edilecek.

Antalya’da ise SOL Parti İl Örgütü, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

AKP’nin ekonomi politikalarıyla yoksullardan zenginlere büyük bir servet transferi gerçekleştirdiğini söyleyen SOL Parti Antalya İl Başkanı Aysel Aydın, gıdadan barınmaya, ulaşımdan eğitim ve sağlığa kadar en temel insani ihtiyaçların dahi karşılanmadığının altını çizdi.

“Eğitim dönemi açılırken ekonomik krizin en ağır sonuçlarıyla karşı karşıyayız” diyen Aydın, okul öncesi masrafların geçen yıla göre en az dört kat arttığına değindi. Aydın, şunları dile getirdi: “Bütçeden eğitime ayrılan kaynaklar son derece sınırlı. Ülkenin kaynakları tarikatlara, cemaatlere, bir avuç haramiye aktarılırken kamu okullarının masrafları yoksul ailelerin sırtına yükleniyor. Kamu okullarında bu yıl beslenmeden ısınmaya kadar devasa sorunların yaşanacağı bugünden görünüyor. Devlet, bu konuda hiçbir tedbir almazken okullar bağış adı altında masrafları ailelerden karşılamaya yöneliyor. Kamu okulları dahi bir anlamda paralı okullar haline getiriliyor. Onların çocukları lüks ve şatafat içinde yaşasın diye halkın çocukları nitelikli ve eşit bir eğitim imkanına sahip olamıyor. Bu adaletsizliğe artık yeter!”

ÜCRETSİZ BARINMA HAKKI

Özel okulların kamulaştırılmasını ve herkese ücretsiz barınma hakkı sağlanmasını isteyen Aydın, şu taleplerde bulundu:

•Tüm kademelerdeki öğrencilerin okulda ücretsiz bir öğün yemeğe ve sağlıklı içme suyuna erişimi sağlanmalıdır.

•Tüm öğrencilere okula toplu taşımayla ücretsiz ulaşım hakkı tanınmalıdır.

•İhtiyaç duyan tüm öğrencilere koşulsuz ve karşılıksız burs bağlanmalıdır.

•Yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda kalan, mevsimlik işçilik yapan çocuklara sosyal koruma programı uygulanmalı; okula devamları için nakit desteği ve burs verilmelidir.

•Okullarda velilere yüklenen bağış, ödeme, borç vb. kalemlerin tümü ortadan kaldırılmalıdır.

•Özel okullara, Maarif Vakfı, Ensar, TÜRGEV gibi gerici vakıflara MEB bütçesinden kaynak aktarımına derhal son verilmelidir.