İktidar bloku erimeyi durduramıyor. ORC’nin 5 ilde yaptığı ankete göre iktidar bloku oylarının en az beşte birini kaybetmiş durumda.

Ekim ayı anketinde dikkat çeken sonuç: Kalelerde sıkıntı tahminden büyük
AKP’nin kalesi Konya'da çiftçiler sorunlarının çözümü için eylem yapmıştı. (Fotoğraf: DHA)

Politika Servisi

ORC Araştırma il bazında çalışmalarını sürdürüyor. Ekim ayında anket Konya, Antalya, Muğla, Afyonkarahisar ve Denizli’de saha çalışması yapan ORC, sonuçları açıkladı. Buna göre söz konusu illerde AKP oy kaybetmeyi sürdürüyor.

KONYA’DA DAVUTOĞLU

ORC’nin araştırmasında en ilginç verilerden biri de Konya’dan geldi. Konya 2018 seçimlerinde AKP’nin yüzde 60’a yakın oy aldığı büyükşehirlerden biri. ORC anketine göre iktidar partisinin burada yüzde 17’ye yakın bir oy kaybettiği görülüyor. Yine Cumhur İttifakı’nın diğer partisi MHP’nin oy kaybı ise yüzde 7 civarında. Bu rakamlar üst üste konulduğunda iktidar ortaklarının oylarının dörtte birini kaybettiği görülüyor.

İktidar partileri küçülürken Konya’da öne çıkan parti Davutoğlu’nun genel başkanlığını yürüttüğü Gelecek Partisi. ORC anketine göre Davutoğlu etkisiyle birlikte Konya Gelecek Partisi’nin Konya’daki oyu yüzde 14’e kadar yükselmiş gözüküyor. Gelecek Partisi’nin yüzde 7’nin üzerinde oy aldığı tek il oldu.

kalelerde-sikinti-tahminden-buyuk-1076628-1.

YEREL İKTİDAR ETKİSİ

31 Mart yerel seçimleri ve sonrasında belediyelerin çalışmasının 2023 seçimlerine doğrudan etkisinin olacağı çok konuşuldu. Bu anlamıyla özellikle CHP’nin yönetime geçtiği büyükşehirlerdeki oy değişimleri cumhurbaşkanlığı seçiminin kaderini belirleyecek öneme sahip. ORC’nin Muğla ve Antalya anketlerinin bu bağlamda da önemi var.

ORC anketine göre iki ilde de yerel iktidar olan CHP oylarını artırmış görünüyor. CHP 2018 seçimlerine göre Muğla’da yaklaşık 2 puan Antalya’da ise üç puanın üzerinde bir artış gösterdi.

Hem Muğla da hem de Antalya da AKP-MHP bloku yüzde 13’ün üzerinde oy kaybına uğradı. AKP’den ve MHP’den kaçan oylar ise büyük oranda İyi Parti’de toplanıyor.

MERKEZ SAĞ VAR MI?

ORC’nin yaptığı ankettin diğer önemi sonucu da Afyon ve Denizli gibi geleneksel olarak merkez sağın güçlü olduğu illerde ortaya çıkan sonuç. Denizli işçilerin yoğun olduğu, krizin de bu anlamı ile sert hissedildiği bir bölge. Artan tekstil ihracatına rağmen durum çok değişmedi. Denizli’de Cumhur İttifakı 2018 seçimleriyle kıyaslandığında 15 puanlık bir gerileme yaşıyor. Burada öne çıkan parti ise İyi Parti. ORC anketine göre Denizli’de İyi Parti yüzde 24’lere çıkmış gözüküyor. Bezer bir tabloda Afyon’da var. AKP ve MHP bloku burada da yüzde 15’e yakın bir oy kaybederken Akşener’in lideri olduğu İyi parti yüzde 8’lik bir artış sağlamış.

ORC anketi sonuçları okunduğunda özellikle İç Ege’de yeniden merkez sağın oluşmaya başladığı söylenebilir.

kalelerde-sikinti-tahminden-buyuk-1076629-1.

PAZAR SEÇİM OLSA

ORC Ekim ayında da vatandaşa "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz ?" diye sordu. Ankete katılanların yüzde 30,2’si AKP, yüzde 24,5’i CHP, yüzde 18,7’si İYİ Parti, yüzde 7,3’ü HDP, yüzde 6,3’ü MHP dedi. Ankete göre Gelecek Partisi diyenler yüzde 3,5, DEVA Partisi diyenler yüzde 2,4, Bağımsız Türkiye Partisi diyenler yüzde 1,8, Büyük Birlik Partisi diyenler yüzde 1,7, Türkiye Değişim Partisi diyenler ise yüzde 1,5 çıktı.

Ankete göre Millet İttifakı’nın yükselişi durdu. Hatta küçük de olsa bir gerileme var. ORC anketine göre gerilemenin nedeni İyi Parti’de yaşanan düşüş. Bir önceki ay yüzde 19,4 olan İyi Parti’nin oyları 18,7’ye gerilemiş görünüyor.

Bu sonuçlar da gösteriyor ki iktidar partisinin toparlanması tamamen muhalefetin hata yapmasına bağlı. Muhalefet bocaladıkça Cumhur İttifakı’nda toparlanma eğilimi ortaya çıkıyor. Ekonomik kriz ve Türkiye’nin kötü yönetimi oy tercihlerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Başörtüsü ABD demeden ülke gerçekleri ile temas etmesi her şeyden önemli gözüküyor.