İnsanlığın eşitlik ve sosyalizm mücadelesine ışık tutan ve yol gösteren Büyük Ekim Devrimi bugün 104 yaşında. Moskova'da Tarihi Kızıl Meydan’da toplanan Rusya Komünist Partisi üyeleri Ekim Devrimi'nin 104. yılı kapsamında tören düzenledi.

Ekim Devrimi 104 yaşında!

İnsanlığın eşitlik ve sosyalizm mücadelesine ışık tutan ve yol gösteren Büyük Ekim Devrimi bugün 104 yaşında.

1917 yılının 7 Kasım günü (eski Rus takvimiyle 25 Ekim), Rusya’da işçi sınıfı ve onun müttefiki yoksul köylülük iktidarı ele geçirdi.

Emperyalist ülkelerin dünya halklarına tarihsel bir yıkım yaşattığı Birinci Dünya Savaşı sırasında iyice yoksullaşan, ekonomisi çöken, nüfusunun büyük bölümü cahilliğe mahkûm edilmiş büyük bir ülkenin kaderini emekçi halklar eline aldı.

ekim-devrimi-104-yasinda-941384-1.

Devrime çok yakın tarihlerde Lenin'den Merkez Komite üyelerine giden mektup hala hafızalarda yerini koruyor:

"Yoldaşlar! Bu satırları 24 Ekim akşamı yazıyorum. Durum son derece kritik. Şimdi ayaklanmayı herhangi bir şekilde geciktirmenin gerçekten ölüm anlamına geleceği gün gibi ortada... Tarih, bugün muzaffer olabilecekken (ve kesinlikle muzaffer olacakken) yarın birçok şeyi yitirme, evet hatta her şeyi yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak devrimcilerin geç kalmasını affetmeyecektir. Bugün iktidarı ele geçirirsek, onu Sovyetlere karşı değil, onlar için ele geçirmiş olacağız. İktidarın ele geçirilmesi ayaklanma meselesidir; politik hedefi iktidarı ele geçirdikten sonra açıklık kazanacaktır... Hükümet yalpalıyor. Son darbe indirilmelidir, ne pahasına olursa olsun! Eylemin gecikmesi ölümdür."

MOSKOVA'DA TÖREN DÜZENLENDİ

Rusya'nın başkenti Moskova'da Tarihi Kızıl Meydan’da toplanan Rusya Komünist Partisi üyeleri Ekim Devrimi'nin 104. yılı kapsamında tören düzenledi.

Törende meydandaki Lenin'in Mozolesi'ne çiçek bırakıldı.

ekim-devrimi-104-yasinda-941385-1.