Ekmeğe yeni zam kapıda

Abidin YAĞMUR

Un fiyatları başta olmak üzeri maliyetin yükselişi, ekmek fiyatlarında yeni zammı gündeme getirdi. Geçen yıl kasım ayında 90 lira olan 50 kiloluk unun bu yıl 320 liraya dayandığın söyleyen fırıncılar, yeni zamların kaçınılmaz olduğunu savundu.

Mersin Fırıncılar Odası eski Başkanı Ali Çelik, son 4 ay içerisinde una iki kattan fazla zam geldiğini belirterek “Fırıncılar bu durum çaresiz ve mağdur” dedi. Mersin’de geçtiğimiz yıllarda odaya kayıtlı 170 ekmek fabrikası olduğunu söyleyen Çelik, şu açıklamayı yaptı: “Un, maya, elektrik, su ve diğer giderlere gelen fahiş zamlarla 110’u iflas etti. Bu zamlardan sonra geri kalan 60’ının ömrü çok uzun değil. Son dönemde un bulmakta da zorlanıyoruz. Toptancıların elinde de yok. Günlük 200-300 torba indiriyorduk. Şimdi bu 10-15’i geçmiyor. Geçen kasım ayında 90 lira olan 50 kiloluk unun fiyatı bu yıl 320 lira.”

Fırıncı Muzaffer Çetinkaya da iki aydır her hafta başında una zam geldiğini hatırlatarak un bulmakta sıkıntısı yaşadıklarını aktardı. Toptancıdan 200 torba un talep edildiğinde ancak 50 torba gelebildiğini söyleyen Çetinkaya, “Stokçuluk sorunu da olabiliyor. Aralık’te Mersin’de ekmek en az 3 TL’ye satılmaya başlar” dedi. Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, unda yaşanan fahiş zamlara ilişkin şu yorumu yaptı: “Kuraklık yaşandı, üretim düştü. Kur yükselişiyle girdi fiyatları arttı. Önceki yıllarda Türkiye Rusya’dan buğday ithal ediyordu. Arzda yaşanan sıkıntıdan kaynaklı fiyatların yükseldiği ve ithal un bulmak da zorlaştı. Birçok üründe arz düştü. Seneye buğdaydaki kıtlık daha yüksek seviyelere çıkar. Bu da un fiyatlarında yeni zamlar getirir.”

TMO: ENDİŞE ETMEYİN

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nden yapılan açıklamada arz konusunda sorun yaşanmadığı belirtilerek “Endişeye gerek yok” denildi. Açıklamada “TMO olarak un sanayimiz ile işbirliği içinde çalıştığımızı ve silolarımızdan çıkan ürünlerin fırınlara satışına kadar tüm aşamaları yakın takipte olacağımızı, ürün temininin kesintisiz devam ettiğini ve piyasaya un arzı konusunda herhangi bir endişeye gerek olmadığının altını bir kez daha çizmek isteriz” ifadelerine yer verildi.