Ekmek ve yumurtada veresiye dönemi

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstatistik Ofisi, "İstanbul Bakkalları Veresiye Alışveriş Pratikleri Araştırması" başlıklı raporuna göre salgınla artan ekonomik krizin yükü yurttaşın omzuna yüklendi. Peş peşe gelen zamlar halkın alım gücünü düşürdü. Saray’a sesini duyuramayan milyonlar, veresiye defteri tutan bakkallara yöneldi. Halk, en temel gıda ihtiyaçlarını borçla karşılar hale geldi. Her 100 bakkaldan 72'sinin veresiye defteri tuttuğu raporda tespit edilirken en fazla veresiye satılan ürünler ise ekmek ve yumurta oldu.

Kentin 39 ilçesindeki 402 mahalle bakkalı ile yapılan araştırmada, mahallelerdeki ekonomik şartlara dair önemli bulgular ortaya çıktı. Pandemi öncesi döneme göre bakkallardan veresiye alışveriş yapan kişi sayısı yüzde 32, bakkalların veresiye defterinde yazan toplam borç tutarı ise yüzde 55 arttı. Bakkalara sorulan, “Veresiye taleplerini düşündüğünüz zaman, en sık veresiye yazdırılan ürünü söyler misiniz?” sorusuna verilen yanıtlarda, ekmek ilk, yumurta ikinci ve sigara üçüncü sırada yer aldı. Bu üç ürünü ise sırasıyla peynir, yağ, çay, bakliyat, süt, şeker ve yoğurt takip etti.

Veresiye defteri kabarıyor

Pandemi öncesi döneme göre veresiye alışveriş yapan kişi sayısının artması ile birlikte veresiye defterlerinde yazılı olan toplam borç miktarının da arttığı görüldü. Pandemi öncesi veresiye defterinde yazan toplam borç miktarı ortalama 12 bin 733 TL iken, pandemi sürecinde yüzde 54,8 artışla ortalama 19 bin 717 TL oldu.

Bakkallar da zor durumda

Öte yandan zincir market şube sayılarındaki yüzde 100’ün üzerindeki artış, bakkalların da ekonomik zorluk yaşamasına neden oldu. Pandemi ile birlikte satış hacimlerini önemli ölçüde artıran online alışveriş siteleri ve eve ürün tedarik girişimlerinin yaygınlaşması, bakkalların satış oranlarını negatif yönde etkiledi. Bakkalların yüzde 84,4’ü, bu nedenle zorluklar yaşadığını belirtti.