Ekolojik belgeseller izleyiciyle buluştu

Demet Sargın-Bozcaada

Çanakkale Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) beşinci defa büyük bir coşkuyla başladı. Pazar gününe dek sürecek festivalde, birçok ülkeden yönetmenlerin göç, tarım, balıkçılık, sürdürülebilir doğa, geri dönüşüm, sağlıklı gıda, teknlojik kirlilik gibi içeriklerle oluşturduğu belgeseller gösterilecek.

İlk gün toplam 13 belgesel doğaseverlerle buluştu. Salhane ve Halk Eğitim Merkezi’nde gösterilen filmlerde boş koltuk kalmadı. BIFED boyunca hem çocuklar hem de yetişkinler için bir dolu atölye de yapılacak.

İlk günün dikkat çeken filmlerinden biri “Karabiga Son Kıyı”ydı. Mustafa Ünlü yönetmenliğindeki belgesel, Marmara’nın bakir kıyı şeritlerinden biri olan ve Çanakkale’ye bağlı bulunan Karabiga’daki Akdeniz foklarının haklarının yaşam savunucuları tarafından santrallara karşı nasıl korunmaya çalışıldığını anlatıyor.

Yine ilk gün gösterilen Lucas Bonetti yönetmenliğindeki “Denizi Olmayan Balıkçılar” ise Rio de Jenerio körfezi olan Guanabara Körfezi’nin kirliliğe terk edilmişliğini, bunun için mücadele veren insanları ve 2016 Rio olimpiyatarı için yürütülen resmi körfez temizleme kampanyasını gözler önüne serdi.

Türkiye’deki çevre dernek ve topluluklarının da yoğun ilgi gösterdiği festivalin yönetmeni Petra Holzer Özgüven gazetemize yaptığı açıklamada BIFED’in 5. kez düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu anlattı. Yerel ama uluslararası ağı da olan bir festival yapmanın hem Bozcaada için hem de doğa için önemli olduğuna değinen Holzer, BIFED’in ilerleyişinden memnun olduğunu ifade etti.