Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Saat 10.00'da bakanların katılımıyla başlayan toplantıya Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Yılmaz, enflasyon mesajı vererek, "Enflasyonla mücadelede etkin ve kararlı adımlar atacağız" dedi.

Kaynak: AA
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı: Yılmaz'dan enflasyon mesajı
Fotoğraf: AA

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Saat 10.00'da Beştepe'de başlayan yeni dönemin ilk toplantısına; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katılıyor. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da kurul üyesi olmamasına rağmen toplantıya katıldığı öğrenildi.

Toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin genel görünüm ve beklentiler değerlendirildi. Kurulun gündeminde öncelikli konu enflasyon oldu. Ayrıca, ekonomik gelişmelerin de ele alındığı toplantıda yeni yol haritası da masaya yatırılırken, ihracatın ithalata bağımlılığının azaltılması noktasından ilgili kurumların yol haritası da konuşuldu.

İHRACAT VE TURİZM GELİRLERİMİZİ ARTIRACAĞIZ"

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamalarda bulundu. Yılmaz, temel politika dokümanları ve eylem planları konusunda yapılan çalışmaların gözden geçirildiğini, ayrıca EKK'nin yeni döneme ilişkin çalışma esaslarının ve önceliklerinin istişare edildiğini kaydetti.

"Serbest piyasa kuralları içinde ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmaya dönük adımlara kararlılıkla devam edeceğiz" diyen yılmaz şöyle devam etti:

"İstikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı arttırmak, büyümenin nimetlerini adaletle paylaşmak her zaman olduğu gibi temel amaçtır. Bu amaçlara dönük olarak yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedeflerimizi gerçekleştirirken, cari açığı sürdürülebilir büyümenin önünde bir engel olmaktan çıkarmaya kararlıyız. Bu doğrultuda teknolojik atılımlarımızı devam ettirecek, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ihracat ve turizm gelirlerimizi arttıracağız. Dünyanın ve bölgemizin çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya olduğu, zorluklar kadar fırsatların da ortaya çıktığı bir dönemdeyiz.

"FIRSATLARI ÜLKEMİZİN MENFAATLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRECEĞİZ"

İstikrar ve güven içinde, güçlü liderlik ve tutarlı bir politikalar setiyle zorlukları aşacak, fırsatları ülkemizin menfaatleri doğrultusunda değerlendireceğiz. Seçim beyannamemizde ortaya konan politikaları ve vaatleri plan program ve eylem planları ile belli bir takvim dahilinde hayata geçirecek, bir yandan yaşadığımız depremlerin yaralarını sararken, diğer yandan temel sorun olarak gördüğümüz enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız."

Yılmaz, 12'nci Kalkınma Planını ekim ayında TBMM'nin takdirine sunmayı planladıklarını anlatarak, "Eylül ayında kamuoyu ile paylaşacağımız Orta Vadeli Program'la kamu politikaları ve uygulamalarını gözden geçirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz." dedi.

Yılmaz, "Mali disiplin ve kamuda tasarruf anlayışı içinde hareket edecek, mali alanımızı sosyal harcamalar ve nitelikli yatırımlar için kullanacağız." diye konuştu.