Avrupa’nın önemli bankalarından Societe Generale’in stratejistleri, Türk Lirası’ndaki değer kaybının bir hiperenflasyon dönemine yol açabileceğini belirtti.

Ekonomide olumlu gösterge yok: Hiperenflasyon tahmini

Paris merkezli banka ve finans kuruluşlarından Societe Generale stratejistleri, Türk Lirası’na olan güvenin azalmasıyla insanların bankalardan varlıklarını çekebileceğini, finansal piyasalardaki istikrarın bozulabileceğini ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının bir hiperenflasyon dönemine yol açabileceğini belirtti.

HT Bloomberg'in aktardığı habere göre, Societe Generale stratejistleri, yayımladığı bir araştırma raporunda Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber en kötü senaryo olarak insanların bankalardaki varlıklarını çekme riskinin önemli derecede arttığını kaydetti.

Kurdaki değer kaybını durdurmak için seçeneklerin kısıtlı olduğunu belirten stratejistler, düşük döviz rezervleri düşünüldüğünde sermaye kontrolünün ya da acil bir faiz artırımının seçenekler arasında bulunabileceğini ifade etti. Stratejistler, acil bir faiz artırımının daha olası bir senaryo olduğunu fakat mevduat çekme limiti gibi bazı sermaye kontrolü araçlarının kullanılmasının da mümkün olduğunu söyledi.

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı ve paranın değerini en şiddetli şekilde yitirdiği süreçlere deniyor.

RİSK PRİMİ 1 YILIN ZİRVESİNDE

Öte yandan Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 2021 Mart ayındaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Başkanlığı değişikliği sonrasındaki seviyesini de geride bırakarak 489 baz puan ile 1 yılın zirvesine tırmandı.

CDS en son 2020’nin Kasım ayında ekonomi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetiminde değişiklik yaşanmadan hemen önce bu seviyelerde bulunuyordu.

CDS NEDİR?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.