Lübnan’da enerji şirketlerine ödeme yapılmadığı için yakıt krizi patlak verdi, kentlerde elektrik kesintileri başladı. Hastanelerde Covid-19 aşılamaları durdu. Eczaneler ilaç stoklarının azalması nedeniyle greve gitti.

Ekonomik çöküş karanlığa gömdü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Siyasi ve ekonomik krizlerle çalkalanan Lübnan karanlığa mahkûm edildi. Ülkenin başlıca iki enerji santralinin faaliyetleri durdu, başkent Beyrut başta olmak üzere birçok kent neredeyse tamamen elektriksiz kaldı. Santrallerde yakıtın tükenmesi nedeniyle faaliyetler azaltılırken halka günde sadece iki saat elektrik verilmeye çalışılıyor. Döviz krizi nedeniyle Lübnan, yabancı enerji tedarikçilerine ödeme yapmakta zorlanıyor. Petrol yüklü tankerler, sahiplerinin hesabına dolar cinsinden para transferi yapılana kadar yüklerini boşaltmayı reddediyor. Uluslararası gruplara ve şirketlere bağımlı neoliberal bir ekonominin çöküşünün faturası ise emekçi halka çıkarılıyor.


SUYU DA KARNEYLE DAĞITMALARI OLASI

Elektrik santrallerinin sahibi Electricite Du Liban (EDL) ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Deir Ammar ve Zahrani santrallerinin kapandığını açıkladı. EDL ülkenin doğusundaki Zahle kentinin sakinlerine elektrik tüketim oranlarını minimuma indirmeleri çağrısında bulundu ve “Lübnan genelindeki elektrik tedarikinin süresiz olarak kesildiğini” bildirdi. Lübnan’da bulunan BBC Muhabiri Sebastian Usher ise ülkenin büyük kısmının su dağıtımına da karne uygulamasıyla karşılaşacağını yazdı. Su pombalama merkezleri de dizel yakıtla çalışıyor ve faaliyet gösterebilmeleri için yeterli yakıt bulunmuyor. Yaşanan yakıt krizi nedeniyle Covid-19 aşılamaları da durduruldu. Lübnan Aşı Yürütme Komitesi, çoğu aşı merkezindeki internet ve elektrik kesintilerinden ötürü Covid-19 aşısı işlemlerinin bugünlerde yapılamayacağını açıkladı.

ECZANELER GREVDE

Ülkedeki eczaneler ise yabancı ilaç ithalatçılarına ödeme yapılamaması nedeniyle yaşanan ilaç krizinden ötürü bir günlük greve gitti. Eczane Sahipleri Derneği, devletin ilaç sektörüne sağladığı sübvansiyonu sürdürmesine yönelik net bir mekanizma oluşturulmasını talep ederken Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce Merkez Bankası’yla yapılan anlaşma uyarınca ilaç listelerini hazırlaması gerektiğini savundu. Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası, döviz likidite sorunu nedeniyle bir aydan uzun süredir ithalata ara verilmesi neticesinde ilaç stoklarının tükenme eşiğine geldiğini açıkladı.

FELAKETİN EŞİĞİNDE

Beyrut Limanı patlaması sonrası istifa eden ancak siyasi grupların yeni hükümeti kurma konusunda anlaşamaması nedeniyle geçici olarak görevine devam eden Başbakan Hasan Diyab, başkent Beyrut’ta yabancı diplomatik temcilerle bir araya geldiği toplantıda, “Lübnan ve Lübnanlılar felaketin eşiğindeler” dedi. Diyab,”Lübnanlıları tehdit eden onlarla sınırlı kalmayacak. Büyük çarpışma olunca etkileri kısa ve uzun vadede Lübnan coğrafyasının dışında da hissedilecek. Hiç kimse de kendisini Lübnan’ın çöküş tehlikesinden uzak tutamaz” diye konuştu. Fransa ve ABD’nin Beyrut büyükelçileri ise ülkede acilen reform yapabilecek tam yetkili bir hükümetin kurulmasının gerektiğini belirtti.

ÇÖKÜŞTEN ABD SORUMLU

Lübnan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise Lübnan’da yaşanan ekonomik ve diğer krizlerin ardında ABD’nin ve onun politikalarının olduğunu söyledi. Hizbullah tarafından düzenlenen Ulusal Basın Buluşması’na video konferans yöntemiyle katılan Nasrallah, “Lübnan lirasının değer kaybetmesinin, yaşadığınız kriz ve sıkıntıların, açlık, hayat pahalılığı ve iş imkânlarının yok edilmesinin baş ortağının ABD ve Lübnan’daki ABD Büyükelçiliği olduğunu bilin” şeklinde seslendi.