Yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklanan 18 günlük tam kapanma kararına muhalefetten ilk tepkiler, kararın doğru olduğu ancak geç ve yetersiz kalındığı şeklinde oldu. Esnafa ve dar gelirlilere yönelik maddi destek açıklanmaması tepkilere yol açtı.

Ekonomik desteksiz kapanma kararına muhalefetten tepki büyük: Destek programı açıklanmalı!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası açıkladığı 17 günlük tam kapanma kararına muhalefetten gelen ilk tepkiler "kararın doğru olduğu ancak geç alındığı" yönünde oldu. Öte yandan karar, esnafa ve dar gelirlilere yönelik maddi destek açıklanmaması nedeniyle büyük tepki çekti.

29 Nisan 2021 Perşembe akşamı 19:00'dan başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi 05.00'e kadar sürecek 'tam kapanma' kararına göre, kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak, okullarda yüz yüze eğitime ara verilecek, şehirler arası seyahat sadece zorunlu hallerde yapılabilecek.

Milletvekilleri ile diğer siyasi parti liderleri de sosyal medya hesapları üzerinden tam kapanma kararına ilk tepkilerinde, halka dönük 'maddi destek' açıklanmamasına tepki gösterdi.

AĞBABA: VİRÜSTEN ÖLMEYENLER AÇLIKLA BAŞ BAŞA BIRAKILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Virüsten ölmeyenler evde açlıkla baş başa bırakılıyor. Tam kapanma tam gelir desteği ve güvencesi ile olur" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre ise "Tam kapanmanın gerekliliğini tartışmıyoruz ancak vatandaş ne yiyecek ne içecek, elektrik-doğalgaz faturalarını nasıl ödeyecek? Herkes sizler gibi beş yerden maaş almıyor efendiler" ifadelerini kullandı.

SOL PARTİ: ESNAFA, İŞSİZE, YOKSULA KAYNAK AKTARMA YOK, SADECE KAPANMA VAR

Erdoğan'ın açıkladığı 18 günlük tam kapanma kararı ekonomik destek içermemesine SOL Parti'den de büyük tepki geldi. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "HALKA; esnafa, işçiye, üreticiye, işsize, yoksula kaynak aktarma yok. Aşı yapma hızı artışı yok. Sadece kapanma var" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan tam kapanma sırasında herkese ücretli izin, sosyal ve ekonomik destek talebiyle eylem düzenleneceği bildirildi.

ALİ ŞEKER: FATURALAR DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise "18 günlük tam kapanmadan olumsuz etkilenecek vatandaşlarımıza ekonomik destek verilmeli; elektrik, su, doğalgaz, internet faturaları kapanma süresince devlet tarafından karşılanmalıdır" önerisinde bulundu.

BABACAN: ACİLEN DESTEK PROGRAMI AÇIKLANMALI

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise kararı desteklediklerini, ancak "acilen bir destek programı açıklanmasını beklediklerini" kaydetti:

"Biz DEVA Partisi olarak en az 2 haftalık kapanmanın gerekli olduğunu söylüyorduk. Ancak kapanmayla beraber vatandaşlarımıza destek paketi açıklanması gerekiyordu. Küçük işletmeciler, esnaf, yevmiyeyle geçinenler, bütün bu vatandaşlarımız 3 hafta boyunca mağdur kaldılar. Biz hükümetten acilen bir destek programı açıklamasını bekliyoruz. Kapanma ancak destekle ve etkin bir aşılama programıyla beraber olmalıdır."

DAVUTOĞLU GEÇ ALINMIŞ EKSİK BİR KARAR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "Tam kapanma" kararını "Doğru ama çok geç alınmış eksik bir karardır" ifadeleriyle değerlendirdi.

Davutoğlu, "Ek olarak, kapanmadan mağdur olan bütün hanelere, acilen herhangi bir şart ve başvuru olmaksızın, yetişkinler için 1000 TL, çocuklar için de 500 TL'den az olmamak üzere nakdi hibe desteği sağlanmalıdır" önerisinde bulundu.

LÜTFÜ TÜRKKAN: BÜYÜK BİR SAÇMALIK

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da, “Kapatamadığını söylemek için 28 dk konuştu, kapattığını söylemek için 2 dk” dedi. Türkkan bir diğer paylaşımında ise, seyahat yasaklarına ilişkin bir fotoğraf paylaşarak, "Ne kadar büyük bir saçmalığa gark edildiğimizi bundan daha iyi anlatan fotoğraf olmazdı" ifadelerini kullandı.

Siyasiler ve yurttaşlardan gelen tepkilerden bazıları da şöyle: