Sudan’da 30 yıllık Beşir yönetimini sonlandıran ekonomik kriz protestoları bu kez yeni yönetime karşı başlatıldı

Ekonomik kriz sokağa döktü

Dış Haberler Servisi

Sudan'da geçen yıl başlayan ve 30 yıllık Ömer el Beşir yönetimine son veren protestolar bu yıl ilk kez yeniden hararetlendi. Geçici hükümete karşı önceki gün protesto gösterileri düzenlendi.

Başkent Hartum'da Savunma Bakanlığı ve ordunun genel karargahı yakınında toplanan yüzlerce kişi, hayat pahalılığını protesto etti ve Başbakan Abdullah Hamduk’un istifasını istedi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, bir grup eylemci, bariyerler ve dikenli tellere rağmen eski Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’in devrilmesine yol açan gösterilerin düzenlendiği ordu karargahı önündeki caddeye girmeyi başardı ve oturma eylemi başlattı. Ardından gruplar bir araya geldi.

Gruplar, Başbakan ve hükümet aleyhinde slogan attı. Bölgedeki askerler muhtemel eylemler sebebiyle bölgeye çıkan tüm yolları trafiğe kapattı.

NE OLMUŞTU?

Sudan’da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde yönetim karşıtlığına dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el Beşir dönemi sona ermişti. Ülke, hayat pahalılığı nedeniyle artan gösteriler sonrası ordunun müdahalesiyle hükümet değişikliğine gitse de ekonomik krizden bir türlü kurtulamadı.