Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Sümer, hayat pahalılığının ve hızlı fiyat artışlarının ekonomik şiddete dönüştüğünü belirterek, buna karşı üretici ve tüketici kooperatifleri kurulması gerektiğini söyledi

'Ekonomik şiddete karşı kooperatifleşme'

BİRGÜN / ANKARA

Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, hayat pahalılığı ve hızlı fiyat artışlarının “ekonomik şiddete” dönüştüğünü açıkladı. Sümer, bu şiddetin sona ermesi için “Üretici ve tüketici kooperatifleri kurulmalı, bu alandaki mevzuat gözden geçirilmeli, bürokrasi azaltılarak kurulacak kooperatiflere her türlü destek sağlanmalıdır” önerisinde bulundu.

Hayat pahalılığı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Sümer, “Halkın yüzde 60’dan fazlası yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Tüketiciler yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenememektedir. Küçük çiftçi ve üretici ise, yem, gübre, tohum, ilaç gibi ithal girdiler, mazot fiyatlarından başını alamamakta, ürünü yok pahasına komisyoncuya, tüccara, aracıya kaptırmaktadır. Bu durum ülkemizde ekonomik şiddetin göstergeleridir” diye konuştu.

ekonomik-siddete-karsi-kooperatiflesme-509918-1.

Ekonomik şiddete en fazla yoksulluk sınırının altında yaşayan geniş toplum kesimlerinin maruz kaldığını söyleyen Sümer, “Bu kesimler desteklenmeli, mevcut yurt kaynakları üretimde ve tüketimde etkin kullanılmalıdır. Bunun yolu ise üretimde verimlilik, tüketimde ise bilinçliliktir” dedi.

Sümer, halkı derinden etkileyen ekonomik şiddetin önlenmesi için şu önerilerde bulundu:

“Piyasa gözetim ve denetimleri artırılmalı, stokçuluk ve spekülasyon önlenmelidir. Sebze, meyve ve temel gıda maddelerinin üretiminden tüketimine giden yol kısaltılmalı, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler devreye girerek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. Üretici, tüketici, kamu ve özel sektör işbirliğinde yerli malı kullanımı özendirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında savurganlık anlamına gelebilecek harcamalardan kaçınmalı, sağlanacak tasarruflar, sanayide ve tarımda üretime aktarılmalıdır.”