ABD Yüksek Mahkemesi’nin bireysel silahlanmayı Amerikan vatandaşının "hakkı" olarak nitelemesinin ardından Chicago’da bir katliam daha gerçekleşti. 6 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı ABD’de infial yaratırken tepki büyük.

Ektiğini biçiyor
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

ABD’nin silahlanma özgürlüğü, ilkokul katliamlarına varan silahlı saldırı furyası, buna karşı silah kontrolü yasasının çok yetersiz kalmasıyla çizdiği manzara, en önemli ulusal bayram kutlamasının katliama dönüşmesiyle tavan yaptı. ABD’de ateşli silahlarla kan dökülmeden gün geçmezken 4 Temmuz Bağımsızlık Günü geçit töreni başladıktan 15 dakika sonar Illinois eyaletinin Chicago kentinin Highland Park banliyösi yeni bir katliama sahne oldu. Bir binanın çatısından ateş eden zanlı, 6 kişinin ölümüne, 31 kişinin yaralanmasına yol açtı. Yalnızca birkaç hafta önce de New York eyaletindeki Buffalo’da bir bakkalda siyahları hedef alan saldırıda 10 kişi, Teksas eyaletindeki Uvalde’de bir gencin ilkokula düzenlediği saldırıda 19’u çocuk 21 kişi öldü. Yaşanan bu katliamın ardından ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan yurttaşlar, bir an önce silah reformu yapılması çağrısında bulundu. ABD Senatosu da ülkede silah reformu öngören "uzlaşma yasa tasarısını" 21 Haziran’da onayladı. ABD Kongresi bu yasayla son 30 yıldır ilk kez silah kontrolü konusunda düzenleme yapmış oldu. Ancak 25 Haziran’da Yüksek Mahkeme, New York eyaletinde silah kanununun sertleştirilmesini üçe karşı altı yargıcın oyuyla reddetti. Mahkeme, kamuya açık alanlarda kendini koruma amaçlı olarak silah taşımanın her Amerikan vatandaşının "hakkı" olduğuna hükmetti.

New York eyaletinde yürürlüğe sokulan düzenleme, silah ruhsatı alabilmek için özel bir meşru müdafaa ihtiyacının bulunduğunun kanıtlanmasını gerektiriyordu. Yüksek Mahkeme, düzenlemenin anayasanın ek iki maddesine aykırı olduğuna hükmetti. New York dışında Kaliforniya gibi başka eyaletlerde de benzer yasal düzenlemeler yürürlüğe sokulmuştu.

ektigini-biciyor-1037553-1.

SİLAH LOBİLERİNİN ZAFERİ

ABD’de nüfuzlu ve tartışmalı silah lobisi Ulusal Silah Birliği (NRA), Yüksek Mahkeme kararının ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Bugünkü karar Amerika’nın dört bir yanındaki iyi erkekler ve iyi kadınlar için dönüm noktası niteliğinde büyük bir kazanım ve NRA öncülüğünde on yıllardır süregelen mücadelenin sonucudur. Meşru müdafaa hakkı, ailenizi ve sevdiklerinizi koruma hakkı kapınızın önünde sona ermemelidir" ifadesini kullandı.

SALDIRIDAN ÖNCE KATLİAMIN KLİBİNİ ÇEKTİ

Yakalanan zanlının kimliği 21 yaşındaki Robert Crimo olarak açıklandı. Bobbie lakaplı Crimo’nun ‘Awake the Rapper’ sahne adıyla kendi yazdığı rap şarkıları olduğu öğrenildi. Crimo’nun katliam öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımları dikkat çekti. 2011’de ‘Awake the Rapper’ (Rapçiyi Uyandır) ismiyle sosyal medya hesapları açan Crimo, ilk şarkısını 2016’da yayımladı, 2020’de içinde yakalandığı Honda’ya ithaf ettiği sanılan ‘Hondamın içinde’ isimli bir şarkı piyasaya sürdü. Awake the Rapper’ın ‘Out of This World’ şarkısının videosundaki çizimler bir okul katliamını çağrıştırıyor. Taktik yelek ve Go-Pro tarzı kameralı kask giymiş Crimo, etrafa saçılmış cesetlerin ortasında durup elindeki yarı otomatik tüfeği teslim olurcasına ellerini kaldıran bir figüre doğrultuyor. Zanlıyla bağlantılı sosyal medya sayfaları, saldırının ardından, ‘platform ilkelerini ihlal’ gerekçesiyle YouTube, Instagram ve Twitter’dan kaldırıldı.