Ekvador’da binler sokakta

Dış Haberler

Güney Amerika ülkelerinden Ekvador’da Devlet Başkanı Guillermo Lasso’nun ekonomik ve sosyal politikalarına karşı yerli grupların öncülüğünde başlayan eylemler sekizinci gününü geride bıraktı. Yerli halkaların öncülük ettiği protestolar kapsamında ülkenin farklı yerlerinden yola çıkan binlerce kişi önceki gece başkent Quito’ya girmeyi başardı.

Yerli gruplar hafta sonundan itibaren eylemler için başkente doğru yola çıkmıştı. Başkentin kuzeyindeki Salesian Üniversitesi “barış ve insani sığınma bölgesi” olarak tesislerinin kapılarını yerli halka açma kararı aldı. Ekvador Ulusal Üniversitesi öğrencileri de kampüs kapılarını yerliler için açtı.

TALEPLER ORTAK

Eylemciler Devlet Başkanı Lasso’nun IMF iş birliğindeki ekonomik ve sosyal politikalarına karşı başlayan protestolarda akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi, petrol ve madencilik endüstrisinin genişlemesinin önüne geçilmesi, çiftçilerin desteklenmesi de dahil olmak üzere taleplerini dile getiriyorlar. Protestolara Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu (CONAIE) öncülük etse de çok sayıda işçi sendikası, öğrenci ve kadın örgütleri gibi farklı sosyal ve siyasi örgütler de destek veriyor. Ülkenin en büyük kenti Guayaquil’da eylemler sürüyor.

OHAL UZATILDI

Sağcı lider Lasso önce gün yaptığı açıklamada, "Barış çağrısı yapıyorum" diyerek ortak bir noktada anlaşabileceklerini dile getirse de protestolara katılanları “kaos” çıkarmakla suçlayarak başkent Quito’yu da içeren Pichincha, Cotopaxi ve Imbabura eyaletlerinde cumartesi günü ilan edilen olağanüstü hali Chimborazo ve Tungurahua And eyaletleri ile Amazon Pastaza’ya kadar uzattı.

Lasso, yayımladığı bir videoda “Elimizi uzattık, diyalog çağrısında bulunduk ama barış istemiyorlar, kaos istiyorlar, başkanı görevden almak istiyorlar” iddiasında bulundu.