Google Play Store
App Store

AKP’li Elazığ Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayvanların öldürülmelerine ilişkin süren davada karar çıktı. 4 kamu görevlisinin 5'er ay hapis cezasına çarptırıldığı davada üst mahkeme dosyayı iade etti. Yeniden görülen davada da mahkeme suçun yasal unsurları oluşmadığından sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

Elazığ barınak davasında yargılanan tüm sanıklar için beraat kararı verildi!
Fotoğraf: AA

AKP’li Elazığ Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayvanların ölümcül koşullar altında yaşam mücadelesi vermelerine ve öldürülmelerine ilişkin süren "Açlıktan birbirini yiyen hayvanların davası" olarak da bilinen Elazığ Barınak Davası'nda karar çıktı.

Hayvanlara kötü muamelede bulunduğu iddiasıyla 4 kamu görevlisinin 5´er ay hapis cezasına, belediyenin itirazı sonrası üst mahkemenin iade ettiği davanın duruşmasında, mahkeme suçun yasal unsurları oluşmadığından sanıkların suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

Cumhuriyet'in haberine göre; davanın geçtiğimiz mart ayında görülen duruşmasında eski Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Vesile Tutçugil’in de aralarında bulunduğu 4 belediye görevlisine “görevi kötüye kullanmak”tan 6’şar aylık hapis cezası verilmiş, üst mahkemeye yapılan itiraz sonrası ise karar bozulmuştu.

Davanın 11 Temmuz’da görülen son duruşmasında 4 belediye personelinin beraatlarına karar verildi.

Resmi kayıtlara göre 4 ayda bin 62 hayvanın öldüğü ve kamuyonda “Açlıktan birbirlerini yiyen hayvanların davası” olarak yer alan davada barınak personellerinin hayvanlara işkence ettiğine ilişkin itiraflarına karşın mahkeme tarafından beraat kararı verilmesi ise tepkilere neden oldu.

‘ÜSTÜNÜ KAPATAMAZLAR’

Davayı açan hayvan hakları aktivisti ve veteriner hekim Türkan Ceylan, dava sürecine ve verilen karara ilişkin açıklamalarda bulundu. Davanın hukuk katliamı olduğunun altını çizen Ceylan, “Kanıtların açık olmasına, barınak müdürünün hayvanların boğazını kestiğine dair itirafları olmasına ve hayvanların birbirini yediğine dair bilirkişi raporu olmasına rağmen farklı bir savcı elinde tesbihle kararını verdi. Üst mahkemeye başvuracağım ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Kamu malı zararı yoktur diyerek bu olayın üstünü kapatamazlar” diye konuştu.

Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu olayın ardından kurumlar arası geçiş yaparak Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde gece hekimliği yaptığını yönünde bilgimiz var. Üniversite ve belediyeyi kınıyorum. Eğitim verilen bir kurumda böyle itirafları olan birinin işi yoktur” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

Elazığ Belediyesi'nin Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi´nde hayvanlara kötü muamele yapıldığı iddiasıyla hayvanseverlerin şikayetinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmanın ardından 4 kamu görevlisi hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla geçen yıl Elazığ 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda bakımevinde Ekim 2020´de 206 köpek, 88 kedi, Aralık 2020´de 103 köpek, 80 kedi, Ocak 2021'de 230 köpek, 85 kedi, Şubat 2021´de ise 192 köpek, 78 kedi öldü. Toplam bin 62 hayvanın öldüğünü gösteren tutanaklarda, hayvanların ölüm sebepleri ise belirtilmemişti.

Geçen yıl mart ayındaki karar duruşmasında, sanıklar V.T., F.G., K.Y.Ü. ve H.H.D., görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6´şar ay, 1 ay da iyi hal indirimi olmak üzere 5´er ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti.