ABD’nin Ankara elçiliği ‘güvenlik tehdidi’ nedeniyle kapatıldı, vatandaşlara “kalabalıktan uzak durun” uyarısında bulunuldu

Elçilikte ‘güvenlik’ alarmı

ABD, Ankara’daki büyükelçiliğini ‘güvenlik tehdidi’ nedeniyle dün bir günlüğüne kapatma kararı aldığını duyurdu. Büyükelçiliğin sadece aciliyet gerektiren servisleri sağlayacağı belirtilirken, vize randevuları gibi rutin işlemlerin de iptal edildiği açıklandı. Güvenlik tehdidinin geçmesinin ardından Büyükelçiliğin yeniden hizmet vereceği kaydedildi.
Kapatma kararı alınmasının ardından Ankara’da Emniyet’in IŞİD’e yönelik operasyon başlatması dikkat çekti. İlerleyen saatlerde ABD Büyükelçiliği’ne saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen dört IŞİD mensubunun Samsun’da yakalandığı duyuruldu.

Uyarı yapıldı
Açıklamada güvenlik tehdidine ilişkin bilgi verilmezken, ABD vatandaşlarına kalabalıklardan kaçınması, elçilikten ve çevresinden uzak durması uyarısında bulunuldu. Ayrıca popüler turistik mekânlar, alışveriş merkezleriyle spor ve eğlence mekânlarına yapılan ziyaretlerde için de “Kişisel güvenlik durumunuzu ve duyarlılığınızı artırın. Ailenizi ve arkadaşlarınızı güvenliğiniz konusunda bilgilendirin” şeklinde güvenlik konusunda bilgilendirilme yapıldı.

ABD vatandaşlarından gelişmeler için yerel medyayı izlemesi ve dikkat çekmemeye çalışması istendi.

Valilik: Terör istihbaratı
Ankara Valiliği’nden de ABD Büyükelçiliği’nin güvenlik duyurusuyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “İstihbarat birimlerimize, ABD kaynaklarından gelen, ABD Büyükelçiliği ve vatandaşlarının kaldığı yerlere yönelik terör eylemi yapılabileceğine ilişkin istihbari bilgiler üzerine, güvenlik önlemleri gözden geçirilmiş ve ilave tedbirler alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

IŞİD operasyonu başladı
ABD’nin alarma geçmesinin ardından polis de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla IŞİD’e yönelik operasyon başlattı. 20 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Başsavcılığımızca terör örgütü DAEŞ’e yönelik yapılan operasyon kapsamında 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, şu an itibariyle Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince 12 şüpheli gözaltına alınmıştır. Operasyonlar devam etmektedir” denildi.

Samsun’da yakalandı
Öte yandan Samsun’da, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’ne eylem hazırlığında olduğu iddia edilen Irak uyruklu dört şüphelinin yakalandığı belirtildi.

Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat şubeleri ile MİT’in birlikte yürüttüğü çalışma sonucu Samsun-Ankara karayolunda uygulama noktasında durdurulan bir otobüste Fernas Hüseyin A., Omar Shihab Ahmed A., Sohaib Qusay Taga A. ve Azhar Abdulkadhim Salman Al B., gözaltına alındı. Şüphelilerden Sohaib Qusay Taga A. ve Fernas Hüseyin A.’nın, Samsun- Ankara yolundaki kontrol noktasında gözaltına alındığı belirtildi. Bu iki isimle bağlantısı bulunduğu ileri sürülen Omar Shihab Ahmed A. ve Azhar Abdulkadhim Salman Al B., ise ekiplerin çalışması sonucunda yakalanarak gözaltına alındı.

Tatbikatı hatırlattı
Elçiliğin kapalı olacağının duyurulması uluslararası medyada da geniş yankı buldu.
Amerika Sesi (VOA), Büyükelçilik’te yapılan tatbikatı hatırlattı. Haberde, “Geçen Perşembe ve cuma günlerinde elçilikte güvenlik anonsu ve alarmı çalması dikkat çekmişti. Daha sonra bunun tatbikat amacıyla yapıldığı belirtilmişti” denildi.

‘İlişkiler gergin’
El Cezire İngilizce ise iki ülke arasındaki gergin ilişkilere vurgu yaptı. Haberde, şu ifadelere yer verildi; “NATO müttefikleri Washington ve Ankara arasındaki ilişkiler, başta ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’nin Kürt savaşçılarını silahlandırması olmak üzere bir dizi konu nedeniyle gerildi. Ankara da, 20 Ocak’ta Suriye’nin kuzeyinde YPG’nin sınırdaki kalesi Afrin’de örgüte karşı bir operasyon başlattı.”

Afrin’deki operasyonun ardından ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu ‘Nevzat Tandoğan Caddesi’ ismi değiştirilmiş, yerine ‘Zeytindalı Caddesi’ ismi verilmişti.

2013’te saldırının hedefi olmuştu
ABD’nin Ankara’daki büyükelçilik binası 2013 yılında bir intihar saldırısının hedefi olmuştu. Vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı 2 No’lu kapıda meydana gelen patlamada iki kişi yaşamını yitirmişti. Saldırının DHKP-C üyesi bir kişi tarafından düzenlendiği açıklanmıştı.