Eldeki tek model ‘çöküş’

POLİTİKA SERVİSİ

AKP’nin 19 yıllık iktidar döneminde ekonomiden yargıya, eğitimden kültüre dair birçok alanda büyük bir çöküş yaşandı. Saray rejimi, milyonların artan yoksulluğuna gözünü kapattı, ekonomide “Türk modeli”ne geçildiğini söyledi. Yıllardır süren tek model baskı ve cezaların artması oldu.

Saray yönetimi yarattığı ekonomik ve siyasal krizlerin üzerini kapatmak için algı üretmeye devam ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon neticedir” anlayışı sonrasında eylül ayında Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmeye başlaması sonucu patlayan kur krizi halkın daha da yoksullaşmasına neden oldu. Yeni ekonomik modele geçildiğini ilan eden iktidarın yanlış politikaları sonucunda dolar kuru bu süreçte 18 TL’yi gördü. Üst üste gelen zamlar yurttaşın temel ihtiyaçlarını karşılamasını bile imkansız hale getirdi. İktidar, bu süreçte stokçuluk yapıldığını öne sürdü, topu marketlere ve esnafa attı.


YOKSULU ÇARPTILAR

Bir hafta önce büyük bir vurgun yapıldı. Merkez Bankası, kamu bankaları aracılığıyla çok düşük kurdan dolar satmaya başladı. Dolar 12,49’a kadar geriledi. Bu düşüşün ardından yeni modelin kısa sürede başarıya ulaştığı iddia edildi. Oysa eylülde 8,28 TL dolaylarında olan dolar kuru, bugün itibarıyla 11 TL civarında. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 20 Aralık gecesi yurttaşın bir ekonomik kumpasla karşılaştığını ifade ederek, “AKP’ye güvenmediği için üç beş kuruş birikimini kenara atıp, alım gücünü korumaya çalışan fakir fukara çarpılmış oldu” dedi.

Bu süreçte yapılan fahiş zamlar geri alınmadı. Halkın cebindeki para eridi, yoksulluk ve açlık arttı. Son aylarda sadece gıda ürünlerine yüzde 49'a varan zam yapıldı. Erdoğan, uyguladıkları ekonomi politikasını sürdüreceklerini ifade ederek, “Anırsalar da anırmasalar da elhamdülillah biz doğru yoldayız” dedi. Saray rejimi, algı üreterek ve pembe bir tablo çizerek, ekonomide her şeyin iyiye gittiğini söylese de, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, marketlerde yeni zamların olduğunu iddia ederek, “Kur yukarı çıkarken günde 4 kere etiket değiştirenlerde 4 gündür ses yok. Son 3-4 gün içinde gazlı içecekler yüzde 25, kaşar peynir ve beyaz peynir yüzde 20, yumurta yüzde 10 ilave zam yedi” dedi.

ALGI MODELLERİ

Ayrıca Aksoy Araştırma'nın gerçekleştirdiği son kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, yurttaşların 4 bin 253 TL olarak belirlenen asgari ücretten memnun olmadığı ortaya çıktı.

Milyonlarca kişi iş bulma ümidi kalmadığı için iş bile aramazken, iktidar algı üreterek başarısızlığını gizleme yolunu seçti. İktidarın kalemşörleri, önce “Çin modeli”ne geçildiğini, üretimin ve ihracatın artacağını ifade etti. Son olarak ise Türkiye’yi uçuruma sürükleyen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için söylenen “Türk modeli” ekonomik hamleler için söylenmeye başlandı. İktidara yakın sermayedarlara milyarlarca liralık ihalelerin verildiği, çift maaşlı bürokratların sayısının her geçen gün arttığı, neredeyse tüm kurumlarda yolsuzluğun ve rantın tırmandığı, hakkını arayan işçinin, emekçinin, yazarın, düşünürün baskı ve cezayla karşı karşıya kaldığı Türkiye’de, AKP iktidarının tek modelinin baskı ve cezalandırma olduğu bir kez daha görüldü.