Elektrikte kriz çanları mı?

Aksa Enerji 115 megawatt kurulu güçteki Manisa Doğalgaz Santralı’nın üretim lisansının iptal edilmesi için EPDK’ya başvurdu.

Şirketin KAP’a yaptığı açıklamada, “Türkiye sınırları içerisinde rekabetçi bir fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkânı gittikçe azalan santralın, yurtdışında dolar bazlı getiri ile yüksek marj sağlayabilecek potansiyel projelerde kullanılması planlanıyor” denildi

Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, Aksa Manisa Doğalgaz Santralı’nı yurtdışına götürmeyi planladıklarını söyledi. Santralı, kârlı şekilde işletilmeye uygun başka bir pazarda yeniden kurmayı planladıklarını belirten Uygun, “Ancak henüz bir ülke belirlenmiş değil. Afrika ülkeleri ya da başka bir kıtadan uygun pazarlar söz konusu olabilir” diye konuştu.

ALARKO DA KAPATMIŞTI
Türkiye’de halen yüzde 60-61 verimlilikle çalışan en gelişmiş teknolojiye sahip doğalgaz çevrim santrallarının bile istenen kârlılıkta çalıştırılamadığını söyleyen Cüneyt Uygun “Mevcut haliyle kârlı bir işletmecilik yapılamıyordu” dedi.

Alarko Holding, geçen hafta yaptığı açıklamada, bağlı ortaklığı Altek Alarko’nun Kırklareli’ndeki doğalgaz kombine çevrim santralında, ekonomik sebeplerden dolayı bir yıl elektrik üretimi yapılmayacağını duyurmuştu.