Şirketler, trafolardan 223,6 milyon TL gelir sağladı, TEDAŞ’a ait 26,1 milyon TL’yi iade etmedi.

Elektrikte özelleştirme şirketlere yaradı: Yurttaşın parası şirketlerin kasasında kaldı
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Elektrik dağıtım işinin 2013 yılında, “Kalite, rekabet ve ucuzluk getireceği” iddiasıyla 21 bölgeye bölünerek özelleştirilmesinin kamuya getirdiği ağır yük, Sayıştay’ın KİT’lere yönelik mali denetimleri ile ortaya konuldu. AKP’nin 21 bölgeye ayırarak özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili mali denetimler, “Peşkeş, rant, hortum” iddialarını doğruladı. Elektrik dağıtım şirketlerinin 2014-2020 yılları arasında mülkiyeti TEDAŞ’a ait trafolardan toplam 223 milyon 642 bin TL reklam ve kira geliri elde ettiği, TEDAŞ’a ise kuruş vermediği tespit edildi.

Elektrik dağıtım işinin özelleştirilmesinden önce oluşan ve TEDAŞ’a kalan alacakların tamamının tahsil edilemediği de anlaşıldı. Tahsil edilemeyen borçların dağılımı ise şöyle sıralandı:

•Resmi dairelerden 2,6 milyon TL
•Tarımsal sulamadan 2,8 milyon TL
•Belediyelere ait 209,2 milyon TL
•Abonelerden 561,8 milyon TL.

KAYMAĞINI YEDİLER

Denetimlerle genel aydınlatma konusunda TEDAŞ tarafından yapılan denetimlerde oluşan giderleri de şirketin karşılamayı sürdürdüğü açığa çıkarıldı. Özelleştirme sırasında, aralarında Cengiz, Kolin ve Limak’ın da yer aldığı şirketlerin özelleştirme sırasında kasada bulunan milyonlarca liraya el koyması da yine Sayıştay raporlarında yer aldı. Sayıştay, sorunun 13 yıldır çözülemediğinin altını çizerek, şirketlerde kalan tutarlara yönelik şu tabloyu paylaştı:

Çamlıbel EDAŞ (Cengiz, Kolin):
4 milyon 564 bin TL

Uludağ EDAŞ (LİMAK):
12 milyon 861 bin TL

Yeşilırmak EDAŞ (Çalık):
5 milyon 477 bin TL

Fırat EDAŞ (AKSA):
3 milyon 272 bin TL