Enkaz altından çıkarıldığı iddia edilen 18 yaşındaki Elif Kaya hiçbir yerde bulunamadı. Elif Kaya’nın ailesi, "Bütün hastaneleri gezdik. Mezarlıklara bile baktık ama bir ize rastlamadık. Bizim kızımız nerede?” diye sordu.

Elif’ten günlerdir haber alınamıyor
Elif Kaya

İlayda KAYA

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 78 gün geçti. Yaşanan depremde Hatay’ın Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi’nde bulunan Emlak Bank Konutları 1’inci Kısım’da bulunan 96 daireden oluşan 6 blok da yerle bir oldu. Yaklaşık 400 kişinin yaşadığı düşünülen blokların enkazından 370 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. Depremle 10 saniye içinde yıkılan binadaki bazı yurttaşların ise akıbeti belli değil. Bunlardan biri de 18 yaşındaki Elif Kaya. Çevredeki yurttaşların, depremin birinci günü enkazdan çıkarıldığını iddia etmesine karşın Kaya’nın ailesi hiçbir yerde bulamadıklarını söyleyerek “Ölüsüne de razıyız. En azından mezarı belli olsun” dedi.

Elif Kaya’nın teyzesi Hatice Ekmekçibaşı, BirGün’e yaptığı açıklamada, deprem günü Elif Kaya’nın ailesiyle birlikte evinde olduğunu söyledi. Ekmekçibaşı, "Elif’in evde olduğuna eminiz. Akşam ablasıyla görüntülü konuşmuşlar. Günlerce enkaz başında bekledim. Kardeşim, Elif’in annesinin cenazesine 9’uncu gün ulaştık. Aynı binada başka kayıtlı insanlar da vardı. Onlar da çıkarıldı. Günlerdir bir gelişme yok. Her yere baktık. Tüm yetkili kurumlara başvurduk fakat Elif’ten bir iz yok” dedi. 

ELİF NEREDE?

Depremden bir gün sonra Kaya’nın enkazdan çıkarıldığına yönelik iddialara ilişkin de konuşan Ekmekçibaşı “Hastanede olduğu bile söylendi. Bütün hastaneleri gezdik. Mezarlıklara baktık ama yok. Bizim kızımız nerede” diye sordu. Elif’in ablasının depremden 2 hafta sonra DNA örneği verdiğini söyleyen Ekmekçibaşı “Sonuçların çıkmasının uzun süreceği söyleniyor. Ablası Ankara’ya giderek DNA örneği verdi. Bekliyoruz. Binada taş üstüne taş kalmadı. Biz sadece Elif’i istiyoruz. Yetkililerin devreye girmesi için çağrı yapıyorum. Artık canlı da beklemiyoruz. En azından mezarı belli olsun. Ölüsüne de razıyız” ifadelerini kullandı.

***

MÜTEAHHİT AYLARDIR KAYIP

Emlak Bank Konutları’nın müteahhidi Mehmet Özat, depremlerin ardından kayıplara karıştı. Depremde yakınlarını kaybeden yurttaşlar Özat’ın adalete teslim olması yönünde çağrı yaptı. Depremde anne ve babasını kaybeden avukat Mehmet Alper Neşeli de müteahhidin bir an önce yakalanmasını talep ederek “Müteahhidin vicdanen bir şey hissettiğini düşünmüyorum, vicdanlı olsaydı konutları yaparken işini sağlam ve sorumluluk hissederek yapardı. Diğer sorumlular da yakında çıkacaktır ortaya. Vicdan sahibi bir insan nasıl adalete teslim olmaz?” diye sordu.

***

‘KİRİŞLER KESİLDİ’ İDDİASI

Depremde yıkılan, zemin katındaki pastanede kolonunun kesildiği bilirkişi tarafından tespit edilen Maraş’taki Ezgi Apartmanı’nda hayatını kaybeden 36 kişinin yakınları, enkaz başında toplanıp açıklama yaptı. Ailelerin avukatı Uğur Biricik kolon kesme dışında kirişin de yıkıldığını söyleyerek, "Biz olayın olası kastla ölüme sebebiyet verdiği kanaatindeyiz. Zira yapılan işlemler işletme tarafından bilinerek yapılmıştır" dedi. Gözaltına alınıp adli kontrolle serbest bırakılan pastanenin iki ortağının avukatı ise iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü.