Ferhat Encü, Akşam’da yayımlanan “Uludere devletle barıştı” haberine Twitter’dan tepki gösterdi. Gazete tehdit edildiğini öne...

ELÇİN YILDIRAL

“Uludere devletle barıştı” manşetiyle Roboskili ailelerin devletin uzattığı eli boş bırakmadığını iddia eden Akşam Gazetesi, habere Twitter’dan tepki gösteren Ferhat Encü’yü hedef aldı. Dünkü sayısında Encü’nün Twitter’daki yazılarına haberinde yer veren gazete, “Uludere barışına tehdit” başlığı altında manşetin  kinle hareket eden çevreleri rahatsız ettiğini, terör örgütünün, bölge halkını tehdit etmeye başladığını yazdı. Gazete, Ferhat Encü’nün de Twitter’dan tehdit yağdırdığını iddia ederek, bu iddiaya dayanak olarak “Bu haberi yapan gazete ve gazeteciye gereken yapılacaktı” yazısını gösterdi. Encü, Akşam Gazetesi’nin “tehdit” iddiasına BirGün Gazetesi’nden yanıt verdi. "Benim elimde f-16’lar yok ki" diyen Encü, gereken yapılacaktır sözüyle hukuki süreci kastettiğini söyledi.


Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünde, TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu, 19’u çocuk 34 insanın yaşamını yitirdiği katliamla ilgili önceki gün Akşam Gazetesi, bir haber yayımladı. “Uludere devletle barıştı” başlığı ile manşetten verilen haberde, Roboskili ailelerin devletin uzattığı eli boş bırakmadığı iddia edilirken, katliamda 29 ferdi öldürülen Encü ailesinden 30 kişinin korucu olduğu ifadeleri yer aldı. 28 Aralık günü yapılacak olan anmaya Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ve diğer devlet temsilcilerinin de davet edildiği iddiasına yer verildi. Akşam’da yer alan bu haber üzerine çeşitli gazete ve haber sitleri aracılığıyla  iddialara ilişkin yanıt veren Ferhat Encü, ayrıca sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerin de habere olan tepkisini dile getirdi. Encü, Twitter’daki hesabından, “Bu haberi yapan gazete ve gazeteciye gereken yapılacaktır...”, “Roboski ailelerine iftira ederek gazetecilik yapılmaz..” diye yazdı. Akşam Gazetesi ise bu kez Ferhat Encü’nün Twitter’daki tepkisini haberleştirerek, “Uludere barışına tehdit” başlığı altında Encü’ün kendilerini tehdit ettiğini öne sürdü. Encü’yü ve ailesini hedef alan haberde, Ferhat Encü’nün kardeşi Veli Encü’nün KPSS’ye girmeden valilik tasarrufu ile sözleşmeli öğretmen olarak göreve başladığı, yeğenlerinin ise yatılı okula yerleştirilip tüm masraflarının valilik tarafından karşılandığı iddia edildi.


‘ELİMDE 34 CANIN AHI VAR’
“Tehdit” haberine BirGün Gazetesi’nden yanıt veren Ferhat Encü, ne acılar çektiklerini, ne yaşadıklarını, devlet ile katliamcı zihniyetle nasıl mücadele ettiklerini  herkesin bildiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Yazılanları insanların takdirine bıraktığını belirten Encü, böyle çirkin iftiralarla haber yapan gazeteci müsveddeleri ve patronların yanılacağını ifade ederek,  “Açıkça söylüyorum; bunun hesabı sorulacak. Bunun hesabı sorulacak derken bir tehditten söz etmiyorum. Benim elimde F-16’lar, toplar, silahlar, tüfekler yok ki. Benim elimde, insanlığım var, Allah’a olan inancım var. Benim elime 34 canın ahı var. Ben o sözlerimle hukuki süreçten söz ediyorum. Bunu tehdit olarak algılayan zihniyetin ayrıca kınama gerekiyor” dedi.


‘TRAVMA YAŞAYAN ÇOCUKLARI DÜŞÜNDÜ’
Kimseyi tehdit edecek durumda ve konumda olmadığını söyleyen Encü, “İnsan olmanın gereği olarak bu tür yalanlara karşı haklılığımızı ortaya koymalıyız” diyerek, kardeşinin öğretmen olması, yeğenlerinin ise yatılı okulda okumasına ilişkin ise şunları söyledi: “Bu bölgede devletin rant sağlama politikasından dolayı bir öğretmen eksikliği var. Bu eksiklik kadrolu öğretmeler aracılığıyla giderileceği yerde o bölgede okuyan farklı meslek dallarını seçen iki ya da dört yıllık fakülte bitiren insanlarla giderilmeye çalışılıyor. Kardeşim de iki yıllık fakülte okudu ve geçen sene mezun oldu. Öğretmen eksikliğini ve çocukların psikolojisini düşünerek öğretmen olmaya karar verdi. Çünkü çocuklar ağır travma yaşıyorlar. Bu süreçte okulda kendi akrabalarının yanında olmasının, eğitim vermesinin onları rahatlatacağını biliyordu. Kaymakamlığa başvurdu. Sözleşmeli öğretmen olarak göreve başladı. Üstelik sadece kardeşim değil burada görev yapan. Yüzlerce kişi öğretmen olmadığı halde öğretmenlik yapıyor.”


‘DEVLET GEREĞİNİ YAPIYOR’
Yeğenlerinin yatılı okulda okumasına ilişkin ise, “Devlet elbette yurttaşlarının eğitiminden sorumlu olacak” şeklinde yanıt veren Encü, “Yatılı okulda okumak sadece bize mi özgü. Devlet kimin devleti, yabancı bir devlet mi? Devlet yapması gerekeni yapıyor” dedi.
Encü son olarak, devlet ile anlaşmadıklarının altını çizerek, failler ortaya çıkana kadar da anlaşma niyetlerinin olmadığını söyledi.