Elimin hamuru

Futbol erkek işidir. Birçok iş gibi. Dolayısıyla elinizin hamuruyla girmeniz gereken bir iş değildir. Kadınsan öyle ortamlarda falan takımın sorulmaz. Söylesen de ciddiye alınmaz. “Anlıyorum.” deseniz “İlk 11’i say o zaman, he he “ denir. “Neye göre ilk 11? 4 – 4- 2 ‘ye göre mi? 4 – 2 – 3 – 1’e göre mi?” desen de fayda etmez. Sonuçta ne anlayacaksındır. Hemen ardından ofsayt sorusu gelir. Dünyanın en anlaşılmaz ve zor şeyiymiş gibi ofsaytın ne olduğu sorulur. Çocukluğunuzda futbol seven kız çocuğuysanız zaten “Erkek Fatma”sınızdır. Kızlar tarafından kınanır; erkekler tarafından dışlanırsınız.

“Futbol basit bir oyundur, zor olan onu basit oynamaktır.” demiş ya Cruyff. Ne kadar da doğru. Zaten bu güzel oyunun bu kadar yaygınlaşabilmesinin sebebi değil mi basit olması? Mahallede iki taşı koyup, kola kutusuna bastığınızda oynamaya hazır olmaz mısınız? Direk istemez, file istemez, yeri gelir top bile istemez. Bu kadar basit olduğundan zaman zaman kuralları kendimiz koymaz mıyız? Üç korner bir penaltı da edebilir, gol atan kaleye de geçebilir; halı sahada taç olmayabilir, ofsayt ise konu bile değildir; burun vurmak yasak denebilir, penaltıda abanan oyun dışı kalabilir.

Bu memlekette spor deyince akla sadece futbol geldiğinden; tüm medya ve endüstri erkekler üzerinden yürüdüğünden spor da maalesef maskülendir. Yıllar önce bu işin kalbinden gelen Ümit Özat, Simge Fıstıkoğlu üzerinden futboldan “anlayan” tüm kadınlara nefretini kusmuş ve programı ter etmişti. “Akli dengesi yerinde olan her insan ‘Kadınlar da erkekler kadar futboldan anlar.’ cümlesini kabul e-de-mez!” şeklinde “Herkesin hayatına kimse karışamaz.” bozukluğunda ama maalesef o derinlikte olmayan laflar etmişti. Sonunda da kendisinin “bu konseptle” yayın yapamayacağını söyleyip gitmişti. Burada yazıyorum diye bana bile gelen “sen ne anlarsın?” e- postalarını görseniz, ağlarsınız. Haydi onu geçelim koskoca Morinho, Chelsea’de oyunun son dakikalarında sakatlanan Hazard’ı tedavi için kenara aldı diye kadın kulüp doktorunun görevine son vermiş, “"Kulübede oturan doktor da olsanız, sekreter de olsanız futboldan anlamanız gerekiyor. O esnada Hazard'ın ciddi bir sakatlığı yoktu." demişti. Tabii bizde futbol yorumcusu kadın bile tartışılırken o tarafta en azından kulübeye kadın girmesi bile gelişme.

Şimdi Kış Olimpiyatları başladı. Zaten olimpiyat sporlarının gazetelere manşet olmasını beklemiyoruz. Lakin en azından okunsun diye kadın cinselliğinin, sporun da sporcunun da önüne geçmesi gerçekten içler acısı. “Kış Olimpiyatları’ndaki İsveçli kadın sporcu güzelliğiyle göz doldurdu.” “… kadın sporcu güzel fiziği ileizleyenleri büyülüyor.” “ Güzel sporcu olimpiyatlara damga vurdu.” Futboldan ve erkek egemenliğindeki birtakım sporlardan anlamamız, izlememiz, konuşmamız zaten yasak. Orada haber olmamız “seksi yenge” “falancasporun forveti bilmem kimin manken karısı” kontenjanından. Bari izin verdiğiniz ve kadına yakıştırdığınız sporlar konusunda bari bu kadar seksist olmayın. Bırakın biz de “güzel güzel” sporumuzu yapalım. Bırakın “o küçük beynimizle” anlamasak da sizinle futbol tartışalım. Bakarsınız ofsayta düşen siz olursunuz.