Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde Gar Meydanı’nda IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırıda yaşamını yitiren 104 kişi, katledildikleri yer ve mezarları başında anıldı. Aileler, "İki elimiz yakanızda" diyerek adalet istedi.

Elimiz yakanızda
Fotoğraf: ANKA

Haber Merkezi

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde Gar Meydanı’nda gerçekleştirilen “Barış ve demokrasi” mitingine yönelik IŞİD tarafından yapılan bombalı saldırıda 104 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın 7’nci yılında 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği tarafından katliamın olduğu yerde anma gerçekleştirildi. Anma öncesi Gar Meydanı’na çıkan tüm yollar polis tarafından ablukaya alındı. Tandoğan Meydanı’ndan alana girmeye çalışan kalabalık ile gazeteciler, polisler tarafından engellenmeye çalışıldı.

GÖZALTINA ALINDILAR

Polisler, aile yakınları haricinde alana girişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Bu sırada tepki gösteren çok sayıda kişi gözaltına alındı. Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, Ankara Garı önüne doğru katledilenlerin fotoğraflarının olduğu pankartla yürüdü. Saldırıda katledilenlerin isminin okunması ve “Yaşıyor” sloganının atılmasının ardından katliamın gerçekleştiği saat 10.04’te saygı duruşu yapıldı.

Buraya konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, “Her yıl burada acımıza saygı duyulması için emek harcayarak bu anmayı gerçekleştiriyoruz. Biz, gerçek katiller yargılanıncaya kadar adalet demeye devam edeceğiz. Buraya gerçek bir anıt gelinceye kadar her ayın 10’unda burada olacağız” dedi.

Polisin anma öncesi tutumuna tepki gösteren Sakinci, “Biz tek başımıza yas tutmak istemiyoruz. Biz, adaletsizliğe ses çıkarıyoruz. Ankara katliamı kapsamında gelmeyecek adaletin, kimseye gelmeyeceğini de söylüyoruz” diye konuştu.

Katliamda hayatını kaybeden Korkmaz Tedik' in annesi Zöhre Tedik, “Bizlerin alana gelmesinden korkan bu sistem, düzen yıkılacaktır. Bu meydanda bomba patlatanlar da bizi bu meydana koymayanlar. Ben anneyim. 'Seni arayacağım' diyor. Söz, 104 canıma söz biz katillerden hesap sorana kadar bu meydanlar dolacak. Nereye giderseniz gidin elimiz yakanızda. Kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Anma, Gar Meydanı’nda bulunan temsili anıta karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

GÜVERCİNLERE BORCUMUZ

İzmir’de Hayat Çemberi anıtı önünde gerçekleşen anmada grup adına açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “10 Ekim’de yitirdiğimiz güvercinlerimizi anarken şunu bir kez daha hatırlatalım ki; barış içinde, eşitçe, özgürce, insanca yaşanan bir ülke için mücadele etmek, 10 Ekim’de yitirdiğimiz barış güvercinlerimize borcumuzdur. Er ya da geç, katiller kaybedecek, emekten, barıştan ve demokrasiden yana olan bizler kazanacağız” dedi.

ANMAYA ENGEL

Katliamda yaşamını yitirenlerden Nilgül Çevik, Başak Sidar Çevik ve Yılmaz Elmascan, Urfa’nın Suruç ilçesindeki mezarları başında anıldılar. Nilgül Çevik ve Başak Sidar Çevik için ilçeye bağlı kırsal Midep Mahallesi’nde düzenlenen anma öncesi mezarlığın etrafı yüzlerce jandarma tarafından ablukaya alındı. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ve ailenin mezar alanına girişine izin verilirken, kitlenin girişi engellendi. Buradaki anmanın ardından ilçe merkezindeki Suruç Asri Mezarlığı’na geçilerek, Yılmaz Elmascan anıldı. Elmascan'ın mezarının bulunduğu alan da polis tarafından ablukaya alındı. Polis, hem ailenin hem de kitlenin mezarlığa girmesini engelledi. Burada konuşan Sürücü, "O dönem bomba taşıyanların Ankara'ya gitmesini engellemeyenler, bizi mezarların başında bir dua etmemek için engelliyor. Bu katliamı kim yaptı gösteriyor. Davutoğlu anlatsın ve hesap versin" dedi.

elimiz-yakanizda-1073787-1.

KIZINA MEKTUBU OKUDU

Adana’nın Seyhan ilçesindeki Barış Anıtı önünde katliamda hayatını kaybedenler için anma düzenlendi. Katledilen Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, kızı için yazdığı mektubu okudu. Anne Sarıkaya, “Sen gittiğinde doğan çocuklar okula başladı. Ben 7 yıldır sensizim, seninle konuşamıyorum, dertleşemiyorum” dedi. Sarıkaya, katledilen çocuğuna olan özlemini anlattı. Anma barış güvercinlerinin uçurulması ve anıta karanfil konulması ile son buldu.

MEZAR BAŞINDA ANMA

Katliamda yaşamını yitirenler İstanbul, Batman, Dersim, Çorum ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu birçok şehirde mezarları başında anıldı.