Elektrik faturalarına ilişkin tebliğ ile dağıtım şirketlerinin temsil ve ağırlama giderlerinin düzenlemesi tüketici örgütlerinin tepkisini çekti. TükoDer, bu yaşananların sebebinin özelleştirme olduğunun altını çizdi. EPDK ise düzenlemenin mevzuata uygun olduğunu söylüyor.

Eller yukarı: Bu bir elektrik  faturası tahsilatıdır

EKONOMİ SERVİSİ

Elektrik faturalarına dönük olarak 2021 -2025 yıllarını kapsayan düzenlemede elektrik dağıtım şirketlerinin temsil ve ağırlama giderlerlerinin faturalara yansıyacak olmasına dönük tepkiler büyüyor. Özellikle tüketici dernekleri konuyu gündemde tutuyor. Son olarak Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) dün yaptığı basın açıklamasında elektrik faturalarındaki son düzenlemeleri soyguna benzetti.

TükoDer’den yapılan açıklamaya göre tüketicilerin kullandığı elektriğin dışında bir o kadar daha bedel ödendiği hatırlatılarak “Tüm bunların sebebi mevcut iktidarın elektrik dağıtımını yıllar önce özelleştirmesi ve vatandaşın ciğerine basa basa şirketler lehine düzenlemeler getirmesidir” denildi.


“Halkı koruması gerekenler halkı değil şirketleri koruyorsa burada artık yapılacak bir şey kalmamıştır” denen açıklamada, faturalardaki son düzenlemeler soyguna benzetildi ve açıklama “Eller yukarı bu bir elektrik faturası tahsilatıdır” ifadeleriyle bitirildi.

***

NE OLMUŞTU?

Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğ Resmi Gazete’de önceki hafta yayımlandı. Her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlendi. Tebliğe göre dağıtım ve tedarik şirketlerinin yıl içinde yapacağı dernek aidat giderleriyle temsil ve ağırlama giderleri ve ilan giderleri elektrik faturalarına yüklenecek.

Eleştirilerin odağındaki kurum gündeme gelen düzenlemeye ilişkin açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada yeni düzenlemenin mevzuata uygun olduğu, yasadışı bir hükmün yer almadığı, tarifelere eklenen yeni bir bedelin olmadığı ifade edildi. Eskiden de şirketlerin bu maliyetleri faturalara yansıttığını bildiren EPDK, yapılan düzenlemeyle bu duruma sınır getirdiğini ifade etti.