ELN ile görüşmelerde ikinci raund
ELN ve Pedro hükümeti arasındaki ilk görüşme kasım ayında yapılmıştı. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Solcu Devlet Başkanı Gustavo Pedro liderliğindeki Kolombiya hükümeti ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında askıya alınan barış görüşmeleri önceki gün Meksika’nın başkenti Mexico City’de yeniden başladı.

İkinci görüşmelerin ilk oturumunda her iki tarafın müzakere delegasyonu liderleri görüşmelerin çift taraflı ateşkes ve çatışmalardan en fazla etkilenen bölgelere insani yardım ulaştırılması olacağını belirtti.


Yaklaşık 60 yıldır devam eden silahlı çatışmaları sonlandırmak için yürütülen barış görüşmelerine Norveç, Venezuela, Küba, Brezilya ve Şili garantörlük ediyor. Müzakerelerin ilki Venezuela’nın başkenti Karakas’ta yapılmıştı.

Aralık ayının sonunda Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ELN ve diğer isyancı gruplarla ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı. Ancak birkaç gün sonra ELN, bunun henüz anlaşmanın gerçekleşmediğini duyurmuştu. Hükümet ise ELN'nin pozisyonu ile ilgili yanlış anlaşılmanın sorumlusunun örgüt olduğunu ileri sürmüştü.

ELN, 1964 yılında radikal Katolik rahipler tarafından kurulan ülkede faaliyetini sürdüren en eski büyük isyancı grup konumunda. Altı ay önce göreve gelen ve kendisi de eski bir isyancı lider olan Devlet Başkanı Petro ülkeye mutlak barışı getirme sözü vermişti.