Milyonlarca işçi 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya hazırlanırken, CHP Genel Merkezi’nden tüm üyelerin 1 Mayıs etkinliklerine yoğun olarak katılması istendi

‘Emeğimize, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkalım’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nden 81 il örgütüne gönderilen genelge ile tüm örgütlerin, illerinde düzenlenecek 1 Mayıs İşçi Bayramı mitinglerine yoğun katılım sağlaması istendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tüm yurttaşlarımızı insanca yaşanabilir bir Türkiye için ve milyonların adalet talebi ile 1 Mayıs’ta alanlara davet ediyor; ülkesine, emeğine ve geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Bülent Tezcan ile Genel Sekreter Akif Hamzaçebi imzalı genelgede, Olağanüstü Hal’in 22 aydır sürdüğü, Türkiye’nin bu süreçte demokrasiden, özgürlüklerden, insan haklarından hızla uzaklaştığı belirtilirken, hak aramanın önüne de yeni engeller konulduğu ifade edildi. OHAL’in hayatın her alanına müdahale etmenin aracı olduğu belirtilirken, en yoğun baskının da işçi ve emekçilere yönelik olduğu hatırlatıldı. “Seçim atmosferinin başladığı bir süreçte, yaklaşan 1 Mayıs Bayramı ile Türkiye’nin dört bir yanından yükselecek hak talepleri daha da önem kazanmıştır” denilen genelgede, iş, ekmek ve özgürlüğün simgesel bayramı 1 Mayıs’ta sendikal ve legal örgütlenmelerin etkin kutlamalarına parti örgütlerinin yoğun katılım gösterilmesi istendi.

500 işçi intihar etti
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba’nın yaptığı yazılı açıklamada şu noktalar dikkat çekti:

» 15 yılda 21 bin işçi iş yerlerinde çalışırken göz göre göre ölüme terk edildi. Bugüne kadar en az 500 işçi geçim sıkıntısından kaynaklı olarak intihar ederek yaşamına son verdi.

» Ekonomik kriz gün geçtikçe daha da derinleşirken, Türkiye'de işsizlik oranı rekor üstüne rekor kırarak 6 milyon kişiyi aştı. Kayıt dışı ve kuralsız çalıştırma olağan hale getirilip, gençler ve kadınlar işsizliğin kıskacına itildi.

Milyonlar açlık sınırının altında
» İşçiler ve emekçiler üzerindeki vergi yükü gün geçtikçe artarken, yapılan her zam emekçilerin ücretlerini eritmeye devam ediyor. Asgari ücret açlık sınırının altında tutulurken, milyonlar açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildi.

Grevlere OHAL yasağı
» İşçilerin evrensel ve anayasal hakkı olan grevler, erteleme adı altında yasaklanıp, her türlü demokratik hakları yok sayılmaktadır. OHAL KHK’larının işçilere karşı kullanıldığı alenen itiraf edilirken, OHAL rejiminde 6 grev hukuksuz bir şekilde yasaklanmıştır.

» KHK ile getirilen taşeron yasası işçiler arasında derin bir ayrım yaratıp, ortaya çıkan büyük haksızlık ile iş yerlerinde iş barışını bozdu. Güvenlik soruşturmaları ve sınav uygulamaları adeta işçi kıyımına dönüşüp, kadro hakkından yararlandırılmayan on binlerce işçi ekmeğinden ve geleceğinden mahrum bırakıldı.

» Özelleştirmeler aracılığıyla Türkiye'nin tüm kamusal birikimi tasfiye edildi. Cumhuriyet'in mirası şeker fabrikaları teker teker özelleştirildi. Fabrikadaki işçinin, tarladaki çiftçinin emeği hiçe sayıldı.

***

Yürüyüş güzergâhları belli oldu
1 Mayıs’a çok kısa bir süre kala yürüyüş güzergahları ve toplanma alanları da belli oldu. İstanbul’da 1 Mayıs İstanbul Düzenleme Komitesi’nin çağrısı ile 1 Mayıs günü Maltepe’de buluşulacak. Saat 11.00’de toplanma başlayacak. Saat 12.00’de ise “İdealtepe”, “Kartal” ve “Feyzullah Caddesi” kolları üzerinde yürüyüş gerçekleştirilecek. İzmir’de ise saat 13.00’te mitingin adresi Gündoğdu Meydanı. Saat 11.00’da Cumhuriyet Meydanı ve Konak Meydanı’nda toplanılacak ve ardından miting alanına yürüyüş gerçekleştirilecek. Ankara’da ise saat 13.00’te Tandoğan Meydanı’nda miting gerçekleştirilecek.