İzmir’de haklarını arayan işçiler dört koldan direnişlerine devam ediyor.

Emeğin direnişi yol gösteriyor

Aycan KARADAĞ

Menemen Belediyesi’nde işbaşı yaptırılmayan emekçiler, PTT çalışanları, Meslek Fabrikası eğitmenleri ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri direnişlerini sürdürüyor. Zorunlu ücretsiz izne çıkartılan NAK Kargo işçileri ise, direnişlerinin 16’ncı gününde iş yerinde önemli haklar kazandıkları ve bu yüzden direnişi sonlandırdıklarını açıkladılar.

İzmir Menemen’de Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un hapse girmesinin ardından kura ile başkanvekilliğine getirilen AKP’li Aydın Pehlivan’ın işbaşı yaptırmadığı Meta-Su ve Menaş’ta 660 işçinin bekleyişi sürüyor. Pehlivan’ın şirket yetilerini CHP’li Deniz Karakurt’tan alamayınca 11 gündür işbaşı yaptırmadığı işçiler, hiçbir siyasi çekişmenin parçası olmak istemediklerini ve bir an önce işbaşı yapmak istediklerini söylediler. İşçiler yetkili sendika Belediye-İş ile belediye binası önündeki eylemlerine devam ederek ödenmeyen 1 aylık maaşlarının yatırılmasını ve bir an önce işbaşı yapmayı talep ediyorlar.

PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen üyeleri de, sendika yöneticilerinin ve temsilcilerinin işten çıkarılması ve ücretsiz izne gönderilmesi üzerine İzmir’de eyleme başladı. İzmir’de 4 işçinin işten çıkarılmasının ardından işçiler taleplerinin karşılanması için PTT Posta İşleme Merkezi önünde direnişlerini 49 gündür sürdürüyor. PTT Sen Genel Başkanı Halit Büyük, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Sendika yöneticilerini işten atmak anayasal suçtur. Eğer PTT yönetimi bu hukuksuzluğun sorumlusu değilse, suçu işleyenler taşeron şirketlerse, bu şirketlerle yapılan sözleşmeler feshedilsin. Polis pankart asmamıza izin vermiyor. Ama biz pankartımızı yine astık! Pankartımızda yazan TCK 118’de düzenlenen sendikal hakların engellenmesi suçunu işleyen kişilerin cezalandırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi’ne üye 4 kişinin sürgün edilmesi ve diğer üyelere de baskı yapılması sonrası her pazartesi günü yapılan oturma eyleminin 5. haftası geride kaldı. BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, “Yaşanan hukuksuzluklar karşısında sesimizi duyurmak üzere sosyal medyada paylaşımlarda bulunmamız bile tehdit olarak görülüyor, soruşturmalar açılıyor, cezalar veriliyor ve sürgünler yaşanıyor. Bu kararların alınmasında söz sahibi olan kurum yöneticilerine bir kez daha sesleniyoruz; Hukuka aykırı bir şekilde verdiğiniz bu kararlardan bir an önce vazgeçin” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Fabrikası Müdürlüğü’nde sözleşme süresinin dolması üzerine işsiz kalan taşeron eğitmenler, daimi iş talebi ile eylem başlattı. Direnişlerine bir süre ara veren meslek fabrikası emekçileri, eski belediye binası önünde direnişlerini tekrar sürdürüyorlar.