Emeğin talebi insanca yaşam

EMEK SERVİSİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), pazar günü İstanbul Kartal’da yaptığı mitingde yeni bir mücadele sürecini başlattıklarını duyurdu. Binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan Arzu Çerkezoğlu “Ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz diyenlere karşı biz de emeğin kurtuluş savaşını başlatıyoruz” dedi. Çerkezoğlu doğrudan iktidarı hedef alarak ekonomi politikalarının milyonları yoksullaştırdığını, devletin resmi kurumlarının enflasyon ve işsizlik rakamlarının gerçekleri yansıtmadığı ve iktidarın ekonomik büyüme iddialarına karşı emekçinin bütçesinin her gün küçüldüğünü vurguladı. Mitingde kitleye ‘Hükümet istifa’ sloganları attırıldı.


İSTANBUL MİTİNGİ BİR BAŞLANGIÇ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pazar günü düzenledikleri mitingde duyurdukları “Emeğin kurtuluş savaşını başlatıyoruz” mücadelesi ile ilgili “Toplumun her yerinden sınıfın talepleri yükseliyor. Bu mücadele demokrasi mücadelesi vermeden olmaz” dedi. Çerkezoğlu DİSK’in mücadelesinin fabrikalardan çıkarak tüm toplumu kapsayacak şekilde alanlara taşacağını belirtti. İstanbul mitinginin başlangıç olduğunu aktaran Çerkezoğlu, kitlesel eylemlerin devam edeceğini söyledi.

EKONOMİK TALEPLERİN ÖNE ÇIKTIĞI BİR DÖNEM

Çerkezoğlu şu değerlendirmede bulundu: “Miting DİSK açısından da Türkiye’deki sınıf mücadelesi açısından da gerçekten önemliydi. Çünkü Türkiye tarihinin en zor dönemlerinin birisinden geçiyoruz. Ülkede emeğiyle geçinen herkesin işçilerin, emekçilerin, halkın çok ciddi geçim derdi var. Ekonomik taleplerin de öne çıktığı bir dönem. Aslında o miting alanı hepimize, önemli görevler, sorumluluklar yüklüyor. Türkiye’de emeği ile geçinen, bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçilerin, emekçilerin, ürettiği değeri hakça paylaşabildiği bir demokrasi talebi çok net ortaya çıktı.”

ASGARİ ÜCRET TALEBİ 5 BİN 200 TL

Mitingin DİSK’e üretimin ortak paylaşıldığı bir demokrasi mücadelesini büyütme görevini verdiğini aktaran Çerkezoğlu 1 Ekim’den beri ‘Geçinemiyoruz. Artık yeter’ diyerek gelirde ve vergide adalet eylemlerini yürüttüklerini hatırlattı. Çerkezoğlu asgari ücret taleplerinin 5 bin 200 olduğunu hatırlatarak zam oranının açıklanmasından sonra da taleplerine yönelik hareket içerisinde olacaklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “İnsanca yaşayacak bir asgari ücret, asgari ücreti vergi dışı bırakılması, adaletli bir vergi sistemi taleplerimizi yineleyeceğiz. Çünkü ocak ayı içerisine vergi dilimleri belirlenecek. Hem vergi dilimlerinin olması gerektiği biçimde belirlenmesi hem de dolaylı vergi yükünün emekçilerin işçi sınıfının üzerinden kaldırılması yönündeki politikalarımız sürecek. Elektrik, su, doğalgaz, iletişim başta olmak üzere bütün temel tüketim maddelerinde KDV’nin sıfırlanması taleplerimiz devam edecek.”

HERKESLE OMUZ OMUZA YÜRÜME KARARLILIĞI

İstanbul mitinginin başlangıç olduğunu söyleyen Çerkezoğlu: “Diğer bölgelerde bu mitingleri devam ettireceğiz. DİSK başkanlar kurulunun kararı da yönetim kurulunun da kararı böyle. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde İzmir’de, Adana’da, Ankara’da, Diyarbakır’da, Karadeniz’de birçok bölgede bu mitingleri gerçekleştireceğiz. DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar bütün iş kollarında tüm işçileri sendikalı olmaya olmağa çağıran bir örgütlenme seferberliğinde olacak. Bütün sınıf kardeşlerimizle, sendikasız işçilerle, diğer emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere demokratik kitle demokrasiye, eşitliğe, adalete sahip çıkan herkesle de omuz omuza yürüme kararlılığındayız.”