Emek düşmanı reforma karşı ulusal seferberlik
Paris’te ‘mezarda emeklilik’ reformuna karşı sık sık kitlesel eylemler yapılıyor. (Fotoğraf: AA)

Prof. Dr. Ali Arayıcı/Paris

Fransa'da emekli yaşının yükseltilmesi ve en düşük emekli maaşının 1.200 avro olması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Emek düşmanı “emeklilik reformu”yla ilgili bir aylık tartışmanın ardından en düşük emekli maaşının yeniden değerlendirilmesiyle ilgili kafa karışıklığı Emmanuel Macron hükümetinin beceriksizliğinin bir yansıması. Aynı zamanda, bu durum tedbiri açıklığa kavuşturmak için, hiçbir şey yapmayan muhalefetin etkisizliğinden de besleniyor.

En çok tartışılan konuların başında gelen emekli maaşlarının yükseltilmesine ilişkin, Ulusal Meclis'teki uzun görüşmelerin başlamasından bir ay sonra, asgari emekli maaşlarının yeniden değerlendirilmesi sorunu, yoğun “bir sis perdesi içinde” kaldı.

Macron hükümetinin yapmaya çalıştığı emeklilik reformu net bir şekilde aktarılmıyor. Bu durum, Komünist Partisi'ne (PC) yakın CGT (Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Sosyalist Parti'ye (PS) yakın Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT) gibi sendikalar başta olmak üzere, parti, örgüt ve sivil toplum kuruluşlarını tedirgin ediyor.

Muhalefet partilerinin durumu pek matah değil. Muhalefetin itirazlarından hiçbir şey anlaşılmıyor. En kötü olan olay nedir, bilinmiyor. Birkaç gün önce, Macron hükümetinin Sosyalist Parti'li (PS) Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, eski verilerle çelişen yeni bir rakam daha ortaya sürdü. Emekli maaşı 1.200 avro'ya çıkarılacak olanların sayısı 10.000'den 20.000'e çıkacak. Bu rakam her yıl 800.000 yeni emeklinin yalnızca yüzde 1,2 ile 2,5'ini temsil oluşturuyor. Yani, emeklilerin yalnızca yüzde 1,2 ile 2,5'i etkilenecek. Bu, büyük bir skandal. Yani, 800.000 yeni emeklinin yalnızca yüzde 1,2'sinin emekli maaşları 1.200 avro'ya yükselecek. Emekli maaşı düşük olan büyük bir kesim reformla en düşük emeklilik ücretinden etkilenmeyecek. Bu reform, doğuştan ölü doğmuş tam bir aldatmaca. Çalışan ve emekli olan emekçiler arasında şans, fırsat, olanak eşitsizliği yaratıyor ve savunulacak hiç bir tarafı yoktur.

SOL GÖRÜŞLÜ REFORMMUŞ!

NUPES bileşenlerini oluşturan Boyun Eğmeyenler, komünister, soyalistler ve Yeşiller için sorunun asıl can alıcı noktası da budur.

Macron hükümetinin Çalışma Bakanı Olivier Dussopt'a göre, emeklilik reformu "sol görüşlü bir reform"dur. Bakan, "solcu" dediği, gerekli ve acil olduğunu düşündüğü için de pek çok çelişkiyi içinde barındıran bu tartışmalı emeklilik reformunu bir kez daha savundu.

Le Parisien Gazetesi ile yaptığı bir röportajda Olivier Dussopt, emeklilik reformunun geçmesi için çalışıldığına işaret etti. Dussopt, "bu reform, sistemin 2030'daki dengesi için gerekli ve acildir" diyerek güvence veriyor. Bakan Dussopt, ilk olarak yılda 40 bin insanın yararlanacağından bahsetti. Sonra, bu sayı 20 bine düştü. Diğer bakanlar ise bu rakamın 1 milyon 800 bin olduğunu tahmin ediyor. “Kendi adıma, aktardığım tüm rakamları savunuyorum” diye ekliyor.

Bununla birlikte, yaklaşık 1,8 milyon mevcut emekli, “2023'ün Eylül ayında emekli maaşlarının yükseltildiğini görecek. Bu ayda 100 avroya kadar çıkacak. [...] Her yıl yaklaşık 800 bin yeni emekli var. Bunların 200 bini küçük bir emekli maaşına sahiptir. Bu kesim, reform öncesine göre daha iyi bir emekli maaşına sahip olacağı” dile getiriliyor.

ULUSAL SEFERBERLİK GÜNÜ

Bu tartışmalı ve çelişkili emeklilik yasasına karşı, Fransa genelinde süregelen işçi eylemlerinin durmayacağı ve giderek daha da güçlü bir şekilde süreceği görülüyor. Hükümetin kamuoyunu ve halkı “reforma” inandırmak için çalışmalara devam ediyor.

Teklifin yanlış olduğu, kamuoyunda defalarca dile getirilmesine hemen herkes karşı çıkmasına rağmen durmuyorlar.

Bugün, emekli maaşlarının en az 1.200 avro net ve asgari ücretin ise 1.500 avro net olmasının savunulması kaçınılmaz. Ulusal Meclis'te ve Senato'da uzun uzun tartışılan bu konu üzerinde herkesin detaylıca düşünmesi gerekir.

Macron hükümetinin bu çelişkili ve tartışmaya açık emeklilik reformuna karşı bugün Fransa genelinde çalışma yaşamı tamamen duracak. Bu “ulusal seferberliğe”, bugüne kadar görülmemiş büyük bir katılımın olacağı tahmin ediliyor. NUPES'i oluşturan Boyun Eğmeyenler, PC, PS, Yeşiller başta olmak üzere, sol partiler, örgütler, STK’lar, Sarı Yelekliler hemen herkes alanlarda olacak.