Emek Sineması için yürüdüler: Biz bitti demeden bu film bitmez!

Güncelleme 18.03: İnci Pastanesi, destek için gelen Emek direnişçilerine profiterol dağıtıyor.

(fotoğraf: kolektifler)

Güncelleme 18.01: Polisin engelleme girişimlerine rağmen yurttaşlar İnci Pastanesi önüne geldiler.

Güncelleme 17.55: Polis barikatı açıldı, yurttaşlar sloganlarla yürüyor.

Güncelleme 17.47: Emek Sineması'nın ardından İnci Pastanesi'ne yürümek isteyen yurttaşlara polis barikat kurdu.

(fotoğraf: yarın haber)

Güncelleme 17.44: Kadıköy Kent Savunması Emek Sineması için afiş astı: Kaçak inşaata seyirci kalmayacağız! Diren Emek Sineması!

Güncelleme 17.41: Yurttaşlar Emek Sineması'na dair taleplerini astı.

(fotoğraflar: sendika.org)

Güncelleme 17.32: Basın açıklaması okunuyor: Bu daha başlangıç dediğimiz yerdeyiz. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatın sürdürülmesi suçtur. Biz bitti demeden bu film bitmez! İnşaat duracak, proje iptal edilecek. Yapı kompleksi kamulaştırılacak ve Emek Sineması eski haliyle yeniden inşa edilecek! Herkes bilsin ki Emek sermayeyle uzlaşmayacak. Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

(fotoğraf: sendika.org)

Güncelleme 17.30: Emek Sineması önünde eylem devam ediyor. Yurttaşlar hep bir ağızdan 'Misbah başkan Beyoğlu perişan' sloganları atıyor.

Güncelleme 17.25: Mücella Yapıcı'nın ardından Avukat Can Atalay konuşma yapıyor: Emek Sineması mücadelesi kent mekanında süren sınıf mücadelesidir. Evet sinema yıkıldı ama hukuku bu iktidarın neoliberal yağmanın aracı olmasına izin verecek miyiz? Kararı geciktirdiler mahkemeye baskıya başladılar ama biz mahkeme kararını değil mücadelemizi esas aldık. Hukuk labirentinde kaybolmayacağız. Fırtına Vadisi'ne Yırca'ya sözümüz var. Bu daha başlangıç! İstanbul valisi bu inşaatı durdurmak zorunda ya da yurttaşlar durduracak. Bu inşaat duracak başka yolu yok!

Güncelleme 17.10: Mimarlar Odası adına Mücella Yapıcı Emek Sineması ile ilgili hukuki süreci anlatıyor. Yapıcı: Bu hukuksuz, ahlaksız, fırsatçı inşaatın hemen durması gerekli. İnşaat şirketi etkilenmediklerini söyleyerek zaman kazanmaya çalışıyor. Danıştay Ahmet Misbah Demircan hakkında da soruşturmaya karar verdi. Biz mücadelemize devam edeceğiz, Emek bizim olacak. Emek yeniden inşaa edilene kadar buradayız, Emek bizim İstanbul bizim.

(fotoğraf: sendika.org)

Güncelleme 17.06: Emek Sineması önünde 'Her yer Emek her yer direniş' sloganları atılıyor. Emek önündeki yurttaşların sayıları artarken konuşmalar birazdan başlayacak.

Güncelleme 17.02: Yurttaşlar 'Biz bitti demeden bu film bitmez' sloganlarıyla Emek Sineması önüne vardılar.

İstanbul'da Emek Sineması'nı ranta kurban etmek istemeyen yurttaşlar 'Emek bizim İstanbul bizim' sloganlarıyla Taksim Meydanı'ndan Emek Sineması önüne doğru yürüyüşlerine başladı. Yürüyüşe Birleşik Haziran Hareketi Beyoğlu Meclisi'de destek veriyor.

Sosyal medya üzerinden yapılan çağrıda ''Yanyana geliyoruz. 'Emek bizim İstanbul bizim!’ diye haykırmak için dayanışmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Emek Sineması'nın yerine yapılacak inşaat için geçtiğimiz hafta yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak inşaatın devam ettiğinin ortaya çıkması üzerine Emek'i savunan yurttaşlar 'Bu inşaat duracak başka yolu yok' demişlerdi.

‘Doğa ve Emek düşmanlarına karşı bugün de bir aradayız’

Emek’i yıkan projeye durdurma!

***

ZEYNEP KURAY

Emek Bizim ile Kent Savunması öncülüğünde Emek Sinemasının önüne akın eden yüzlerce kişi, Emek sinemasının yıkımına yönelik İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının derhal uygulamaya konulmasını istedi.

“Biz bitti demeden bu film bitmez”, “Emek bizim İstanbul Bizim” pankartları yanı sıra, “ Emeğime, kültürüme, tarihime dokunma” dövizleri taşıyan yüzler hep bir ağızdan, “ Her yer Emek her yer direniş”, “ Demirören yıkılsın Tayyip altında kalsın”, “ İsyan, devrim özgürlük”, “ Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.Emek önünde konuşan Mimar Mücella Yapıcı, Emek Sineması sürecinde yaşanan hukuksuzluğu ve bu hukuksuzluğa karşı verilen mücadeleyi özetledi. Avukat Can Atalay ise kent ortasında verilen mücadelenin bir sınıf mücadelesi olduğunu belirtti. Atalay, “Emek Sinemasından, Gülensuyu’ndaki tüm yoksul mahallelerine, Tarlabaşı ve Sulukule’deki kültür mozaiğinden, göç etmeye zorlanan LGBTİ bireylerle verdiğimiz bu mücadele kent mekanındaki sömürüye, talana, yağmaya karşıdır ve kararlıkla sürmektedir” dedi.

‘İNCİ'YE YÜRÜDÜLER’
Yapılan konuşmalar ardından Emek Bizim ile Kent Savunması adına açıklama yapan Elif Refiğ, Emek Sinemasının yıkılmaması için 5 yıldır mücadele edildiğini ve bu mücadele sonucunda 8 Ocak 2015 tarihinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesinin, Emek Sinemasını yıkan proje hakkında yürütmeyi durdurma kakarı verdiğini hatırlattı.Refiğ, inşaatın bir an önce durmasını ve Emek Sinemasının aslına uygun yapılmasını istediklerini vurguladı. Grup daha sonra Mis sokağa taşınan İnci Pastanesi’ne yürümek isteyince polis barikatıyla engellendi. Barikatın sonradan kaldırılması üzerine grup İnci Pastanesine yürüdü.

Eyleme HDP Milletvekili Sebahat Tuncel ve CHP Milletvekilli Melda Onur, Validebağ Gönüllüleri, Kadıköy Yoğurtçu Parkı Forumu, Birleşik Haziran Hareketi ve çok sayıda doğa aktivisti destek verdi.