Emek sömürüsüne son!
İngiltere’de liman işçileri grevlerine ikinci günde de devam etti. (Fotoğraf: Unite)

Dış Haberler

İngiltere’den Katar’a işçiler hakları için mücadele ediyor. İngiltere'nin en büyük konteyner limanında çalışan yaklaşık 2 bin işçi grevlerine ikinci gününde de devam etti. Unite, grevlerin potansiyel olarak "Birleşik Krallık'ın tedarik zinciri üzerinde büyük bir etkisi olacağını ve ayrıca uluslararası deniz ticaretinde ciddi aksamalara neden olacağını" iddia ederek ‘‘İngilizler önümüzdeki günlerde boş raflarla karşılaşabilir’’ uyarısı yaptı. Unite Genel Sekreteri Sharon Graham, “Unite tamamen üyelerinin işlerini, ücretlerini ve koşullarını iyileştirmeye odaklanmış durumda ve bu anlaşmazlık çözülene ve makul bir ücret artışı sağlanana kadar direniş devam edecek” dedi.

MAAŞLAR 7 AYDIR ÖDENMİYOR

2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'da ise maaşları zamanında ödenmediği için protesto düzenleyen en az 60 yabancı işçi gözaltına alındı ve bazıları sınırdışı edildi. Turnuva öncesi işçilere karşı muamelesini iyileştirme sözü veren Katar'ın protestocu işçilere yönelik son uygulaması soru işaretleri uyandırdı. Katar hükümeti "kamu güvenliği kanunlarını ihlal ettiği için" gözaltına alınan bir dizi protestocu olduğunu doğruladı.

İşçi hakları savunucusu Equidem Research, gösteri düzenleyen işçilerden bazılarının 7 aydır maaşını alamadığını bildirdi. Katar hükümeti işçilerin maaşlarının ödenmediğini kabul ederken Çalışma Bakanlığı'nın bu durumdan etkilenen işçilere gecikmiş maaşlarını ve haklarını ödeyeceğini belirtti.