KESK, KHK’li ihraçların işe iadesi ve demokrasi talebiyle başlattığı Ankara yürüyüşünde Bursa’yı geride bıraktı. KESK Eş Genel Başkanı Gezen “Yürüyüşümüz laik demokratik bir cumhuriyetin de yürüyüşü” dedi.

Emek ve adalet için yürüyorlar

EMEK SERVİSİ

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, sendikalarla birlikte ihraçların iadesi ve demokrasi talebiyle başlattıkları Ankara yürüyüşünde ulaştıkları Bursa’da “Özellikle eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme gibi kamusal hizmetler piyasanın insafına terk edilerek halkın bu hizmetlere ulaşamamasına karşı çıktığımız için hedef alındık” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) hukuk, adalet, demokrasi, eşitlik, özgürlük, çalışma hakkı ve ihraçların iadesi talebiyle İstanbul’dan Ankara’ya başlattığı yürüyüşte Kocaeli, Yalova ve Bursa’yı geride bıraktı. Emekçiler soğuk ve yağışlı havaya rağmen yürüyüşten vazgeçmedi. KESK’liler uğradıkları illerde yurttaşların da ilgisiyle karşılaştı. KESK’liler kent merkezlerinde de yürüyüşler gerçekleştirerek basın açıklamaları yaptı. KESK’e bağlı Büro Emekçikleri Sendikası (BES) Yalova İl Temsilcisi Leyla Arifoğlu KESK’lileri çiçeklerle karşıladı.

Bursa’da basın açıklaması yapan KESK Eş Başkanı Aysun Gezen “Bizim bu mücadelemiz aynı zamanda barış, emek, laiklik mücadelesidir” dedi.

Zenginlere sermayeye öncelik tanıdılar

Gezen iktidarın kamusal hizmetleri piyasaya açtığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Zenginlere ve sermayeye öncelik tanıdılar, salgın ile birlikte paketler açıkladılar. Paketlerden emekçilerin yararına tek bir satır çıkmadı.” KESK’li emekçilerin iktidarın piyasacı politikalarına karşı çıktıkları için hedef alındığını aktaran Gezen şu ifadeleri kullandı: “Özellikle eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme gibi kamusal hizmetler piyasanın insafına terk edilerek sefalet ücretiyle yaşamaya mahkum edilen halkın bu hizmetlere ulaşamamasına karşı çıktığımız için, güvencesizleşmeye karşı çıktığımız için; insanca çalışma koşulları, insanca yaşamaya yetecek ücret talep ettiğimiz için hedef alınıyoruz. Çünkü bu iktidar sermaye için bu ülkede dikensiz bir gül bahçesi yaratmak istiyor.”

İktidar emekçiye saldırıyor

Aysun Gezen iktidarın OHAL ve pandemiden istifade ederek sermaye lehine çalıştığını belirtti. Gezen şöyle dedi: “İktidar 5 tane şirket daha fazla kazansın diye OHAL’den, pandemiden istifade ederek halklarımıza saldırmaya devam ediyor. Biz her zaman bunun karşısında olacağız.”

Yürüyüşlerinin amacının aynı zamanda laik, demokratik bir cumhuriyet için olduğunun altını çizen Gezen şu ifadeleri kullandı: “Bugün yaptığımız bu yürüyüş KHK zulmüne karşı bir yürüyüş. Aynı zamanda emekten yana, barış içinde yaşamın tesis edildiği, laik demokratik bir cumhuriyetin de yürüyüşü. Karanlığa, gericiliğe karşı bir yürüyüş. Kadınlar için eşit özgür bir yaşam yürüyüşü. Biz KESK olarak tarihimizden aldığımız güçle kendimizi sokakta var ettik. Sokaklardan çekilmeden, yılmadan bu ülke eşit ve özgür bir yaşama kavuşsun bu ülkenin her bir ferdi rahat, refah bir yaşama kavuşsun diye mücadelemizi sürdüreceğiz.”

KESK’liler Türkiye’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnamesiyle bir gecede İstanbul Sözleşmesi’den çekilmesine de tepki gösterdi. KESK’li kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizimdir. Vazgeçmiyoruz. Eşit ve özgür bir dünyayı kuracağız” dedi. Yürüyüşte sık sık “Çalmadık, çırpmadık, kandırılmadık”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “KHK’lar gidecek biz kalacağız” ve “Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı.

***

KHK’li akademisyen Mustafa Çamaş iş cinayetinde yaşamını yitirdi

Munzur Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edildikten sonra inşaatta çalışmaya başlayan Doç. Dr. Mustafa Çamaş çalıştığı iş yerinde üzerine vinç düşmesi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik bölümünde çalışırken 1 Eylül 2016’da 672 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevden alınan Doç. Dr. Mustafa Çamaş, iş cinayetinde yaşamını yitirdi. İş cinayeti, 22 Mart Pazartesi günü saat 09.30 sıralarında Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan Organize Sanayi Sitesi’nde meydana geldi. Gelişim Sünger fabrikasında çalışan 41 yaşındaki Çamaş, halatı kopan vinç kolunun altında kaldı.

Tonlarca ağırlıktaki demir yığının altına kalıp ağır yaralanan Çamaş’ı gören diğer işçiler, durumu 112 Acil Servis ekiplerine bildirdi. Bölgeye gelen sağlık ekipleri Mustafa Çamaş’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Olayla ilgili Tekkeköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince soruşturma başlatıldı.