Google Play Store
App Store

Emek ve Özgürlük İttifakı, seçimlerde cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini duyurdu. Desteklenecek adayın ismi açıklanmadı ancak “Tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” denildi.

Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı aldı

Hüseyin ŞİMŞEK

HDP, EMEP, EHP, TÖP, TİP ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanı adayı kararını kamuoyuna duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı deklare ediyoruz” denildi.

Uzun süredir cumhurbaşkanı adayı konusunda görüşmelerini sürdüren Emek ve Özgürlük İttifakı, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP temasının ardından kararını verdi.

“Sorumluluklarını yerine getireceklerini” bildiren ittifak, cumhurbaşkanı adaylığına yönelik tutum belgesinde şu ifadeleri kullandı:

“Ülke ve toplum olarak 15 Mayıs sabahına umutla uyanacağız. Demokratik değişimi gerçekleştirecek güçlerin parlamentoda çoğunluğu kazandığı, Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözüm için Meclis’in asli bir irade olarak görüldüğü, tüm muhatapların şeffaf bir diyalog ekseninde özgür bir tartışma yürütebildiği, yurttaşların eşit, özgür ve barış içinde bir geleceği kuracağı günler bütün vicdan sahibi insanlarımızın özlem ve talebidir. Emek ve Özgürlük İttifakı, emekçilerin ve tüm ezilenlerin taleplerinin sözcüsüdür. Demokratik değişimin gücü ve inşa iradesidir. Halklarımızın haklarının yegane temsilcisi ve teminatıdır. Doğanın talanına karşı mücadelenin adresidir. Gençlerin özgür yaşamının güvencesidir. Türkiye’nin geleceğinin demokrasiyle buluşmasının anahtarıdır.”

"HESAP SORACAĞIZ"

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Ülkede demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal adaletin gerçekleşmesi için yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan, büyük tahribatın sorumlularından hesap sorma konusunda kararlıyız. Bu nedenlerle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Halkın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin, kamu yönetiminde adaletin sağlanmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, doğaya saygının, gençlere özgür yaşamın, barışçıl bir dış politikanın, tarafsız ve bağımsız bir yargının, özgürleşen kimliklerin ve en önemlisi de bütün bunları içeren demokratik bir anayasanın tesis edildiği bir siyasal iklimi inşa etmek acil hedefimiz ve mücadele sebebimizdir.”

İSMİ NEDEN GEÇMEDİ?

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın açıklamasından Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adının neden geçmediğine yönelik sorulara ittifak kaynakları tarafından, “İsmi sahada telaffuz edilir” ve “Bir kişiyi işaret etmek için illa o kişinin adını açıktan yazmaya gerek yok. Metinde tek adama karşı atılacak adım ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığı işaret ediliyor” yanıtı verildi.

Bazı HDP kaynakları ise Kılıçdaroğlu’nun isminin şu an dile getirilmemesinin nedeni olarak, “Sürecin biraz daha şekillenmeye ve tartışılmaya ihtiyacı var. Hemen destekleyeceğimiz ismi açıklayıp bu kesimlerin rehavete kapılmasını da istemeyiz” ifadelerini kullandı.

HDP’NİN SEÇİM KARARI

İttifakın önündeki bir diğer önemli konu başlığı, kapatma davasının muhatabı konumundaki HDP’nin durumu olacak. Anayasa Mahkemesi’nin sözlü savunmanın seçim sonrasına bırakılması talebini reddetmesinin ardından partinin geleceği de netleşmeye başladı. HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun seçimlere Yeşil Sol Parti adı altında katılmasına karar vermesi bekleniyor. Bazı illerde HDP’nin de seçimlere katılması düşüncesi ise “Kafa karışıklığına yol açabilir” düşüncesi nedeniyle şimdilik düşünülmüyor.

Kapatma davası ile birlikte çok sayıda isme siyasi yasak talep edilen HDP’de bu isimlerin gelecekleri de netleşiyor. Buna göre, siyaset yasağı talep edilen 451 ismin bulunduğu partide, bu isimlerin büyük oranda milletvekili aday listelerinde yer almayacakları bildiriliyor. Parti kaynaklarına göre, aralarında Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile bazı MYK üyelerinin bulunduğu dar bir grup yeniden aday gösterilebilir ancak bu sayının 10 civarı olabileceği bildirildi.

Eski siyasetçiler arasında yer alan ve son süreçte yeniden sahalara dönen Sırrı Sakık’ın da HDP listelerinden yeniden milletvekili adayı olarak gösterilebileceği ifade edildi. Sakık hakkında siyaset yasağı talep edilmiyor.