Dünyanın dört bir yanı grev dalgası altında. Farklı sektörlerden iş bırakan işçilerin ortak talebi, adil ücret ve çalışma koşulları olurken birçok ülkede grevdekiler, polis ve çete saldırılarıyla da mücadele ediyor.

Emekçiler ayakta

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ülkeler emekçilerin acil ücret ve çalışma koşulları talebiyle eş zamanlı grevlerine tanık oluyor. ABD'nin birçok eyaletinde tarım, tahıl, inşaat sektörlerinde işçiler iş bırakırken sağlık, eğitim ve hizmet sektöründe de iş bırakma eylemleri gerçekleşiyor. Avrupa ülkelerinde de durum benzer. İngiltere'de üniversite çalışanları, kamyon şoförleri, palet üretim ve demiryolu işçileri greve çıkarken Fransa'da sağlık çalışanları, İspanya'da temizlik işçileri, Finlandiya'da kağıt fabrikası işçileri, Polonya'da otobüs şirketi çalışanları iş bırakma eylemleri düzenliyor.


Asya'da ise Kazakistan'daki petrol ve enerji işçileri yeniden grev kararı alırken Hindistan'da da elektrik ve çelik sektöründen işçiler özelleştirme kararlarına karşı günlerdir eylemde. Güney Afrika'da süt üretim şirketi Clover işçileri, çete saldırılarına rağmen haftalardır grevlerini sürdürürken ülkedeki Pretorya Üniversitesi çalışanları da süresiz grev kararı aldı. Bir diğer kıta ülkesi Nijerya'da ise iş bırakmaya hazırlanan havayolu çalışanlarına grev yasağı getirildi.
Karayipler'de greve çıkan işçiler ise saldırılarla karşı karşıya. Haiti'de tekstil fabrikalarının grevi günlerdir polis müdahalesileriyle dağıtılmaya çalışılıyor. Okyanusya ülkesi Avustralya'da ise birçok kentte grevler gerçekleşiyor. Sidney'de kurye şoförlerinin iş bırakma eylemleri sürerken Darwin'de enerji tesislerindeki yüzlerce işçi 16 Şubat'ta iş bırakacak. Ülkede yaklaşık 48 bin kamu emekçisi de yarın 24 saatlik greve çıkacak.

ÜLKEDE BİRÇOK SEKTÖR GREVLERLE SARSILIYOR

ABD:
Washington eyaletine bağlı Seattle'da inşaat şirketi Gary Merlino'nun yüzlerce çalışanı, 19 Kasım'da işten atılmaları üzerine başlattığı eylemleri üç aydır sürdürürken şirkette grev kararı alan sendikalı işçiler de işten atılmakla tehdit ediliyor. Kellogg şirketinin tahıl fabrikalarında çalışan yaklaşık 1400 işçi de üç aydır adil ücret talebiyle kısmi grevlerini sürdürürken Illinois’de binlerce hemşire de sosyal haklar talebiyle eylemler düzenliyor. Virginia'da geçen yıl iki kez greve giden Volvo fabrikası işçileri yeniden adil ücret talebiyle mart ayında iş bırakmaya hazırlanırken Alabama’da Warrior Met kömür madeni işçileri de maaş zammı talebiyle 10 aydır grevlerini sürdürüyor. Colorado’da süpermarket zinciri King Soopers mağazalarında çalışan 8 bin işçi de 12 Ocak'tan bu yana grevde. Ohio'da Sherwin Williams şirketi çalışanı 55 işçi de 11 Şubat'ta greve çıktı. Kaliforniya eyaletinde ise CCA sanat okulunda çalışan işçiler, 8 Şubat'ta Oakland ve San Francisco kampüslerinde uyarı grevi yaptı. Ülkede, Amazon ve Starbucks gibi tekel şirketlerin çalışanları da daha iyi ücret ve çalışma koşulları için örgütlenme mücadelesini sürdürüyor.

KITALARDA KİTLESEL İŞ BIRAKMA EYLEMLERİ

AVRUPA:
Kıta kentlerinde peş peşe grevler yapılıyor. İngiltere'de 44 üniversiteden akademik ve idari personel, 21-22 Şubat ve 28 Şubat-2 Mart tarihlerinde ülke genelinde greve çıkacak. Demiryolu, Denizcilik ve Ulaştırma (RMT) sendikasına bağlı işçiler de 1 ve 3 Mart'ta iş bırakacak. Manchester kentinde Chep şirketine bağlı bir palet üretim fabrikasında 70 işçinin 17 Aralık'tan bu yana grevi sürerken Coventry'de Unite sendikasına bağlı bin kamyon şoförü de kötü çalışma koşullarına karşı greve çıkmaya hazırlanıyor. Fransa genelinde sağlık çalışanları geçen aydan bu yana birçok kentte 24 saatlik grevlerle hükümeti uyarırken ülkede geçen hafta 170 noktada işçiler "enflasyon karşıtı eylemler" düzenledi. İspanya'nın Córdoba kentindeki temizlik işçileri ise 22 Aralık'tan bu yana süresiz grevde. Finlandiya'da kağıt şirketi UPM'ye bağlı işçilerin beş gün olarak başlayan grevi 12 Mart'a kadar uzatıldı. Polonyalı otobüs üreticisi Solaris işçileri ise 11 Şubat'tan beri grevde.

ASYA: Hindistan elektrik ve çelik sektöründen işçilerin hükümetin özelleştirme kararlarına karşı eylemleriyle sarsılıyor. Visakhapatnam Çelik Fabrikası (VSP) işçileri 29 Ocak'tan bu yana iş bırakırken Yeni Delhi eyaletinde bulunan elektrik kurumlarının özelleştirilmesi kararı üzerine işçiler geçen haftadan bu yana protestolar düzenliyor. Her iki sektörden de işçiler, özelleştirme sonucu işlerini kaybedeceklerini belirtiyor. Geçen ay protestolarla sarsılan Kazakistan'da ise enerji işçileri yeniden greve çıktı. Ülkenin batısındaki Zhanaozen ve Manghystau bölgelerinde şirketlere bağlı fabrikalarda çalışan enerji işçileri, 7 Şubat'tan bu yana iş bırakarak adil ücret taleplerini dile getiriyor. Kamboçya'da ise geçen hafta grev kararı alan yüzlerce casino işçisi, ülkenin başkenti Punom Pen'de önceki gün düzenlediği eylemde polisin saldırısına uğradı.

GREVCİ İŞÇİLER YASAK VE SALDIRILARA DİRENİYOR

AFRİKA:
Güney Afrika'nın başkenti Pretorya'da süt şirketi Clover'a bağlı fabrikada süresiz greve çıktıkları için geçen hafta çetelerin saldırısına uğrayan işçiler eylemlerini sürdürüyor, tepkiler üzerine saldırganların dördü önceki gün tutuklandı. Pretorya Üniversitesi çalışanlarının bir kısmına ise geçen hafta iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle dava açıldı. Bir diğer kıta ülkesi Nijerya'da ise havayolu çalışanlarının mart ayında başlatmayı planladığı grev mahkeme kararıyla yasaklandı. Zimbabwe'de ise enflasyon nedeniyle dolarla maaş ödemesi isteyen öğretmenlerin geçen ay başlattığı grevee banka çalışanları da destek verme kararı aldı.

KARAYİPLER: Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'deki bir tekstil fabrikasında günde 5 dolara çalıştırılan yüzlerce işçi, adil ücret talebiyle 6 Şubat'tan bu yana grevde. Polis fabrika önünde eylem yapan işçilere iki kez sert müdahalede bulunurken hükümetten de greve son verilmesi çağrısı yapıldı. ABD yönetimine bağlı Karayip ülkesi Porto Riko'da ise çoğu öğretmen binlerce kamu çalışanı 10 Şubat'ta iş bırakırken emeklilik hakkının iyileştirilmesi talebi yerine getirilene dek eylemlerin devam edeceğini duyurdu.

AVUSTRALYA: Ülkenin birçok noktasında işçi grevleri gerçekleşiyor. Yeni Güney Galler eyaletinde kamu hastanelerindeki 48 bin hemşireyi temsil eden NSWNMA sendikası ücretlerin artırılması talebiyle yarın eyalet çapında 24 saatlik grev gerçekleştirecek. Sidney kentinde ise Aramex isimli bir şirkete bağlı yüzlerce kurye şoförü de ağır çalışma koşullarına tepki olarak 4 Şubat'tan bu yana belirli aralıklarla iş bırakıyor. Kuzey Bölgesi'nin başkenti Darwin'de ise INPEX'in sıvı doğalgaz işleme tesislerinde çalışan 200 sendikalı işçi, 16 Şubat'ta süresiz greve çıkacak.