Emekçiler meydanları doldurdu

1 Mayıs yurt genelinde emekçilerin coşkulu katılımına sahne oldu. Meydanlardaki kutlamalarda DİSK, KESK, TTB ve TMMOB ile Haziran Hareketi, CHP, HDP, EMEP, Halkevleri, TKP gibi çok sayıda örgüt yer aldı. Türk İş Hatay’da, Hak İş Adana’daydı

»Gebze
Gebze Sendikalar Birliği öncülüğünde düzenlenen kutlamalar için binlerce işçi sloganlar atarak Gebze Kent Meydanı’na yürüdü. Gebze Sendikalar Birliği Dönem Başkanı Süleyman Akyüz, yaptığı konuşmada, “İnsanca yaşamak için ürettiğimiz değerlerden adil pay almak istiyoruz. Demokratik bir ülkede eşit yurttaşlar olarak yaşamak, grev ve örgütlenme hakkımızı kullanabilmek istiyoruz. Çalışırken ölmek, sakat kalmak ve hastalanmak istemiyoruz. Güvencesiz ve taşeron olarak çalışmak istemiyoruz” dedi.

»Bursa

emekciler-meydanlari-doldurdu-458541-1.
Bursa’da bir araya gelen binlerce kişi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü coşkuyla kutladı. Yaklaşık 5 bin kişi, Kent Meydanı’nda toplanarak Darmstadt Caddesi üzerinden Atatürk Stadyumu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra aralarında HAZİRAN’ın olduğu siyasi örgütler ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Kutlamalar, Grup Abdal konseri ile son buldu.

»Trabzon
Trabzon’da 1 Mayıs, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve aralarında HAZİRAN’ın da olduğu siyasi örgütlerden temsilcilerin katılımı ile Atatürk Alanı’nda horonlarla kutlandı.

»Bolu
Bolu Belediyesi önündeki Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen işçi ve emekçiler, İzzet Baysal Caddesi’nden Kent Meydanı’na yürüdü. Bu sırada Yol-İş üyeleri, kadroya alınmayan taşeron yol işçileri için bir süre ayakkabısız yürüdükten sonra işçi ölümlerini protesto etmek amacıyla giysilerini çıkardı.

»Bilecik
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde konuşan Cam Keramik-İş Sendikası Genel Sekreteri Ergin Ay, “ Bugün isterdik ki alanlara sığmayalım; tüm işçi kardeşlerimiz, tüm sendikalar burada olsunlar. Yürekten inanıyoruz, önümüzdeki yıl bu meydana sığmayacağız” dedi.

»Kırşehir
Petrol-İş’in öncülüğünde Eski Ankara Caddesi’nde düzenlenen eylemde işçiler, davul zurna eşliğinde oyun oynadı.

»Sivas
Ethembey Parkı önünde toplanan siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri, sloganlarla Mevlana Caddesi’ndeki miting alanına yürüdü.

»Dersim
Siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü üye ve yöneticilerinden oluşan kitle, Cumhuriyet Caddesi’nde toplanarak Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Etkinlikte konuşan CHP Tunceli İl Başkanı Şükrü Kılıç, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçileri andı.

»Edirne
Yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’ne gelen 2 bin kişi, 1 Mayıs’ı halaylarla kutladı. Eylemde konuşan Tes-İş Şube Başkanı Zeki Şişko, 1 Mayıs’ı OHAL koşullarında kutladıklarına dikkat çekerek, “ Emeğin giderek değersizleştirilmesine, iş cinayetlerinin artmasınaı, yanlış enerji tercihleri ile ülkenin geleceğinin karartılmasına, yaşam alanlarımızın kirletilmesine, işsizliğe ve yoksulluğa karşı çıkmak için alanlardayız” dedi.

»Bartın

emekciler-meydanlari-doldurdu-458542-1.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşle kutlandı.
Kemerköprü Meydanı’nda toplananlar, ellerindeki pankart ve dövizlerle yürüdü. Maden işçileri kortejin önünde yer aldı. Davul-zurna eşliğinde sloganlar atan kalabalık, Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Yürüyüşe katılanlar polisin yaptığı üst aramasının ardından alana alındı. Sendika temsilcilerinin konuşmalarından sonra kalabalık halay çekerek 1 Mayıs’ı kutladı.

»Ordu
Ordu’da KESK öncülüğünde düzenlenen kutlamalar için çeşitli siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve sendikalardan yaklaşık 350 kişi kent merkezinden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Ȃorum

emekciler-meydanlari-doldurdu-458543-1.
Çorum’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. KESK ve DİSK’in içinde yer aldığı 1 Mayıs Platformu Kutlama Komitesi tarafından düzenlenen etkinliklere yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Kitle, Pir Baba Çamlığı önünden Hürriyet Meydanı’na yürüdü.

»Antalya
Perge Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları ve restorasyon çalışmalarını yürüten işçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nı çalışma alanında pasta keserek kutladı.

»Tokat
Tokat’ta 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Haziran Hareketi, CHP, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yer aldığı kutlamalarda, şarkılar söylendi, halaylar çekildi.

Ȃanakkale

emekciler-meydanlari-doldurdu-458544-1.
Çanakkale’de yürüyüşle başlayan 1 Mayıs kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen miting ve konser ile sona erdi. KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler Salı Pazarı’nda bir araya geldi. Buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen işçi ve emekçiler, yapılan konuşmaların ardından İlkay Akkaya’nın şarkıları eşliğinde halaylar çekti. Biga ilçesinde ise 1 Mayıs, DİSK Genel İş Sendikası Biga Temsilciliği’nce düzenlenen etkinlik ile kutlandı.

»Kars
Faik Bey Caddesi’nde Eğitim öncülüğünde toplanan yurttaşlar, ellerinde dövizlerle Ortakapı Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

***

»Rize
Bu yıl Rize’de 1 Mayıs, ‘İnsanın, Emeğin ve Doğanın Sömürülmesine Hayır’ sloganıyla düzenlenen coşkulu bir mitingle kutlandı. Mitinge; Disk Gıda-İş, Tek Gıda-İş, KESK, Türk Kamu-Sen, Egitim-İş, Haziran Hareketi, DEKAP, Halkevleri, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, Çay Üreticileri, CHP, ÖDP, İYİ Parti ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Miting için Memişağa Parkı’nda toplanan kitle, Cumhuriyet Caddesi boyunca tulum eşliğinde ve sloganlarla yürüyerek Rize Kültür Merkezi önündeki miting alanına ulaştı. Burada düzenlenen 1 Mayıs Hak, Hukuk ve Emek Mitingi’nde ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı ve DEKAP Sözcüsü Ömer Şan birer konuşma yaptı. Taş, baskın seçimlere değinerek “Baskın basanındır zannediyorlar, yanılıyorlar, bu sefer öyle olmayacak. Biz onların bu heveslerini 24 Haziran’da kursaklarında bırakacağız” dedi.

»Muğla
Muğla’da, 13 ilçeden yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Etkinliğe kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Atatürk Stadyumu altında bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi, ‘İnsanca, Özgürce, Kardeşçe, Yaşam’ yürüyüşü gerçekleştirdi. Ardından yerel sanatçılar, Muğla Büyükşehir Belediyesi Sosyo Kültürel Alanı’nda konser verdi.