‘Emekçilerin parasına zorla el koyuyorlar!’

Çalışanların zorla dâhil edildikleri Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) üç yıl boyunca çıkamamaları için yeni bir düzenleme yapılacağı yönündeki haberlere, Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan tepki geldi.

Mevcut düzenlemeye göre, Ocak 2017’den itibaren peyderpey zorunlu BES kapsamına alınan 45 yaşın altındaki çalışanlar, iki ay içinde cayma haklarını kullanarak sistemden çıkabiliyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 60’ı, bu haklarını kullanarak sistemden çıktı. Bunun üzerine AKP hükümetinin, çalışanların üç yıl boyunca sistemden çıkamamasını sağlayacak bir düzenleme hazırlığında olduğu basına yansıdı.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi: “Enflasyonun beklentilerin çok üzerinde seyrettiği, dolayısıyla hayat pahalılığının dayanılmaz gale geldiği böyle bir ortamda, üç yıl boyunca aylık ortalama 150 TL’yi bulan kesintilerin çalışanlar için çok can yakıcı olacağını tüm kamuoyu takdir edecektir. Bu uygulama ile sabit gelirli emekçilerin elinin kolunun bağlanarak paralarına zorla el konulmasının yasal bir gaspa dönüşeceği açıktır. Halkın büyük çoğunluğu tarafından kabul görmeyen BES uygulamasına derhal son verilmesini istiyoruz.”