Emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi ve ‘cüppeli takkeli komutanla' ilgili bildirileri üzerine başlayan tartışmaya YÖK ve üniversiteler de katıldı. YÖK'ten yapılan açıklamada bildiri için "dış mihrakları memnun edeceği açıktır" denildi. İstanbul, Ankara ve Marmara üniversitelerinden de benzer açıklamalar yapıldı.

'Emekli amiraller' tartışmasına üniversiteler de katıldı

Emekli amirallerin "Tekkedeki amiral", "Montrö'nün tartışmaya açılması”, "Atatürk ilke ve devrimleri" konularındaki bildirisinin ardından YÖK ve üniversiteler de hükümete benzer tepkilerini açıkladı.

YÖK’ün internet sitesinde yer alan açıklamada şunlar “Aziz milletimiz, ülkemizde artık darbeler döneminin kesin olarak kapandığını, tercihini demokrasiden yana yaptığını, 15 Temmuz’daki darbe girişiminde tankların karşısında canı pahasına dimdik durarak göstermiştir. Milli iradeye saygı kavramı artık milletimizin vazgeçilmez bir ilkesi olmuştur. Bu ilkenin test edilmesine milletimizin tahammülü yoktur," denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Gece yarısı yayımlanan ve darbe imasını çağrıştıran bildiri, geçmişte kalan benzer girişimleri hatırlatmakta olup bu durum, milli iradeyi ve demokrasiyi hafife alan ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizi töhmet altında bırakan bir girişim niteliğindedir. Ülkemizin başta küresel salgın ve bölgesel güvenlik sorunları olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası mahiyetteki sorunlarla meşgul olduğu, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yurt içinde ve sınır ötesinde büyük bir fedekarlık ve kahramanlıkla mücadele ettiği bir dönemde böylesi bir girişimin memleketimizin hayrını istemeyen dış mihrakları memnun edeceği açıktır. Bu tür girişimlere milletimizin ve ülkemizin ilgili kurumlarının gereken cevabı vereceğinden şüphemiz yoktur.”

İstanbul, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinden de ayrı ayrı benzer açıklamalar yapıldı.

AKP'li Melih Bulu'nun başına atandığı Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü "Millet ve devletimizin yanında olduğumuzu arz ediyoruz" dedi.

Üniversite rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Millet iradesinin meşru temsil zeminleri ve yöntemleri son derece açıktır. Kendi dar çevrelerinin antidemokratik çağrışımlar içeren yaklaşımların, Türk Milleti'nin irade ve taleplerinin üzerinde görenler dün olduğu gibi bugün de büyük bir gaflet içindedir. Millet iradesine saygı duymanın demokrasinin temeli olduğunu biliyor ve ülkemizin aleyhindeki her türlü girişime karşı daima devlet ve milletimizin yanında olduğumuzu kamuoyuna arz ediyoruz."