Tüm Emekli-Sen Ankara’da gerçekleştirdiği mitingin devamının geleceğini açıkladı. Sendika Başkanı Ergen “Süreç bizi çağırıyor” derken, YK Üyesi Özdemir “Kitleselik sorunların yakıcılığını gösterdi” ifadelerini kullandı.

Emekli, gidişata dur diyecek

Rıfat KIRCI

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) öncülüğünde Ankara’da bir araya gelen emekliler gerçekleştirdikleri kitlesel mitingle umutları yeşertti. Açlık sınırının yarısına kadar düşen aylıklarıyla artık toplumun en alt kesimini oluşturduklarını belirten emekliler yoksulluğa ve sendikalaşma mücadelelerinin engellenmek istenmesine karşı topyekûn mücadele başlattı. Yurdun dört bir yanından katılımla pazar günü gerçekleştirilen mitinge dair değerlendirmede bulunan emekliler “Miting sonrası bizi duyan birçok emekli üyelik başvurusu için aramaya başladılar. Sorunların çözüme duyulan ihtiyaç kitleselleşeceğimizin göstergesi” dedi.

Tüm Emekli-Sen Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir, mitingin kitleselliğinin sorunların yakıcılığının göstergesi olduğunu söyledi. Mitingi birçok ilden otobüslerle Ankara’ya giderek gerçekleştirdiklerini aktaran Özdemir “Maddi imkânsızlıklar içerisinde, otobüsler tutmaya çalıştık. Yol masrafları, kumanyalar gibi masraflar hep dayanışma ile karşılandı. Buna rağmen binlerce emekli bir araya geldi ve sesini yükseltti. Bu çok önemliydi” dedi.

SÜREÇ BİZİ ÇAĞIRIYOR

Özdemir emeklilerin artık dayanacak gücü kalmadığını ve harekete geçmek zorunda kaldıklarını belirtti. Ekonomik koşulların emeklileri sıkıştırdığını dile getiren Özdemir şöyle konuştu: “Beklentimizin çok üstünde bir katılım oldu. Binlerce kişi katılım sağladı. En büyük etken de Ankara’da miting için yapılan çalışmalar oldu. Burada miting çalışmaları yaygınlaştı. Bunu duyan bütün emekliler de harekete geçtiler. Miting bittiği halde hâlâ katılımlar devam ediyordu.”

Emekliler arasındaki umutsuzluğun kırıldığını vurgulayan Özdemir “Miting bir dalgalanma yarattı. Bundan sonra da işimizi kolaylaştıracak bir şey bu. Emeklilerin bundan sonraki süreçte haklarına sahip çıkması açısından bir kırılma yarattı. Bizim örgütsel zemindeki durumumuzu da ateşleyen bir sonuçtu bu” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki ekonomik ve politik sürecin artık kitleleri harekete geçmeye zorladığına değinen Özdemir şunları söyledi: “Önümüzdeki süreçte katılımın güçleneceğini düşünüyoruz. Dışarıda olan kesimler de yüzlerini biraz buraya çevirdiler. Diğer taraftan insanların özellikle basının çok fazla etkisini gördük. Daha önceden bize katılmayan merkez medya bile bize ilgi gösterdi.”

YENİ SÜREÇ BAŞLIYOR

Mitinge dair de gözlemlerine paylaşan Özdemir “Eski mitingler gibi değildi. İnsanlar ilgiliydi, bitse de gitsek olmadı. Biz de bu durumu biraz gözeterek mitingi 2 saatle sınırlı tutmuştuk zaten. Dışarıya insanların çıkışları mitingin bitişiyle oldu. Böyle bir coşku vardı. Kitlenin coşkusu da yerindeydi herkes mutlu ayrıldı” diye konuştu.

Mücadeleyi büyüteceklerini söyleyen Özdemir son olarak şunları söyledi: “Önümüzde 1 Mayıs var. Duyurularımızı da yaptık. Bu 1 Mayıs 2023 öncesi ateşleme fişeği gibi olacak. Bu 1 Mayıs’tan sonra bütün örgütlü yapılar kendi önlerine programlarını koyacaktır. Emekliler olarak biz de yapacağız. Yoğun bir ilgi var. Her yerden katılmak isteyenler oluyor. Üye olmak istiyorlar. Eylül ekim gibi yeni bir süreç başlayacak.”

SAYIMIZ ARTACAK

Tüm Emekli-Sen Başkanı Zeynel Abidin Ergen Ankara’da yapılan mitingin emeklilerin tarihinde ilk olduğunu hatırlatarak mitingin kitleselliğine dikkat çekti. Ergen “İnsanların yoksullukla, açlıkla boğuştuğu bir ortamda böyle bir mitingin ne kadar gerekli ve elzem olduğu ortaya çıkmış oldu” dedi.

Mitinge yurdun birçok yerinden katılım olduğunu aktaran Ergen “Bu pahalılıkta insanların Ankara’ya gelmesi, dönmesi sorundu. Dayanışmayla bir şekilde otobüsler tuttuk. Daha da gelecek insan vardı ama otobüs ayarlayamadık. Çok para istiyorlar. Otobüs tutabilseydik, lojistik imkanlarımız olsaydı 60-70 otobüs gelirdi. 20-25 civarında bir otobüs getirebildik. Ankara’da da ilgi çoktu. Bu kadar geleceklerini düşünmüyordum. Sadece Ankara’dan 2500’e yakın katılım oldu” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK MİTİNGİ GİBİYDİ

Miting sonrasında birçok ilden Tüm Emekli-Sen’e üye olmak isteyenlerin aradığını aktaran Ergen üye sayılarının giderek arttığını söyledi. Miting esnasında da güzel bir coşku olduğunu vurgulayan Ergen şunları ifade etti: “Emeklilerden beklenmeyecek bir coşku vardı. Bir gençlik mitingi gibiydi. Sloganlar atılıyordu, talepler dillendiriliyordu. Emekliler taleplerinin ve sorunlarının dillendirildiği için çaba sarf edildiğini gördüler ve bizim umduğumuzdan 2 kat kitleyle karşılaştık. Demek ki bıçak kemiğe dayanmış hatta kemiği kesmeye başlamış. Bu hal mitinge olan ilgiyi de coşkuyu da artırdı.”

Ergen son olarak şunları söyledi: “Değerlendirmeler yapacağız, bunun üzerine koyarak ilerlemek istiyoruz, taleplerimizin gerçekleşmesi için etkinlikler örmeyi planlıyoruz. Bunlar için toplantılar yapacağız. Şu bilinsin isterim ki mücadeleye devam edeceğiz. Gönlümüz herkese açık. Mücadeleyi birlikte büyütelim.”