Ek ödeme ve özlük haklarına ilişkin yayımlanan yönetmelik, emekli hekimler arasında maaş eşitsizliğini daha da artırdı. Hekimler güvenceli, emekliliklerine yansıyacak, hakkaniyetli ödeme getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Emekli hekimlerin maaş adaletsizliği
Düzenlenen açıklamalarda da emekli hekimlerin maaşlarına dikkat çekilmişti. (Fotoğraf: İstanbul Tabip Odası)

Sibel BAHÇETEPE

Emekli hekimlerin çok büyük bir kısmının maaşı açlık sınırında. Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan hekimlerin maaşları arasında üç kata yakın fark olması, yapılan iyileştirmenin eşit olarak yansımaması, çalışmak zorunda kalan kimi emekli hekimlerin maaşlarından 7-10 bin TL civarında kesinti yapılması bunlardan yalnızca bazıları. Ancak tek mesele bu değil. Sağlık Bakanlığı tarafından “Beyaz Reform” olarak sunulan ek ödeme yönetmeliği ile emekli hekim maaşları arasındaki fark daha da belirgin hale geldi. Adaletsizliğin giderek derinleştiğini söyleyen hekimler, adil bir ödeme istediklerini vurguladı.

AÇLIK SINIRINDA YAŞAM

Antalya Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut, BirGün'e yaptığı değerlendirmede "6 bin TL emekli maaşı alan hekim de var, eline 20 bin TL geçen hekim de. Açlık sınırında yaşamaya mecbur bırakılan emekli hekimlerin emekli maaşları arasında neden 3 katına yakın fark var? Adalet, eşitlik, hak, hukuk, vicdan bunun neresinde?” diye sordu. Akbulut, AKP iktidarının hem her alanda olduğu gibi tüm emekli hekimlerin maaşlarının artırıldığı konusunda tam bir aldatmaca ve algı operasyonu yürüttüğünü söyledi. "Emekli hekimlere verilen ilave ödemelerde ayrım yapılması Anayasa’nın eşitlik ilkesini ihlal etmektedir” diyen Akbulut, özetle şunları dile getirdi: “Bu ek ödeme miktarı 7-10 bin TL arasında değişiyor. Bağ-Kur ve SSK emeklisi hekimlere ise bu ek ödeme hiç verilmiyor. Ek ödemeden neden sadece emekli sandığından emekli olan hekimler yararlanıyor? AKP iktidarı bu uygulaması ile hekimler arasında çok ciddi ayrımlar yapmakta ve çok adaletsiz davranmaktadır. Örneğin; 25 yıldan fazla kamuda çalışıp sonraki 3,5 yılını SSK ya da Bağ-Kur’lu olarak tamamlayarak emekli olan bir hekimin eline 6 bin TL geçerken sadece 20 yıl kamuda çalışan bir hekimin eline 20 bin TL geçiyor. Bu nasıl eşitlik, nasıl adalet ve nasıl hukuk anlayışı?"

HAKKANİYETLİ ÖDEME

TTB eski başkanlarından Dr. Bayazıt İlhan ise emekli hekimlerde çok ciddi gelir adaletsizliği olduğunu belirterek “Haziran ayında yapılan düzenlemeyle devlet hastanelerinden emekli olan hekimlerin durumunda az da olsa iyileştirme yapıldı ancak SSK ve Bağ-Kur’dan emekli onbinlerce hekim açlık sınırının altında emekli maaşı alabiliyor” diye konuştu. İlhan. şiddet olaylarının da sağlık çalışanlarının mutsuzluğunu, gelecek kaygısını artırdığını, yurt dışına hekim göçünün sürekli rekorlar kırıldığını anımsatarak, “Son olarak geçtiğimiz hafta yayınlanan ve Sağlık Bakanlığı tarafından “Beyaz Reform” olarak sunulan ek ödeme yönetmeliği de başka tartışmalara yol açtı. Yönetmelik iktidarın sağlığa bakışını gösteriyor. Hekimlere, sağlık çalışanlarına güvenceli, emekliliklerine yansıyacak, hakkaniyetli ödeme sistemi getirmemekte ısrar ediyorlar.” dedi.

İŞYERİ HEKİMLERİ DE ÜCRETLERİNDEN VE ÇALIŞMA ŞARTLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

340 bine yakın işyerinde görev yapan 14 bine yakın işyeri hekiminin çok ciddi sorunları olduğunu da dile getiren Dr. Metehan Akbulut, “Ücretlerin düşüklüğü, çalışma şartlarının ağırlığı, güvencesizlik, maaş ödeme düzensizlikleri, mesleki bağımsızlığın olmaması, SGK primlerinin eksik yatırılması, izin haklarının kullandırılmaması başta olmak üzere sorunlarımız katlanarak artıyor” dedi. İşyeri hekimlerinin ücretlerinin düşük olmasının yanı sıra, görevlerini yapabilmek için kullandıkları araç, benzin, bilgisayar, internet gibi giderleri de kendi olanaklarıyla karşılamaya zorlandıklarını ifade eden Akbulut, “Meslektaşlarımız hizmet verdikleri mekanların fiziki şartlarının yetersizliği, mobbing ve sözleşmesiz çalışmaya kadar birçok sorunla karşı karşıya" diye konuştu. Akbulut, 10 yıl önce yürürlüğe sokulan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yaası’yla işyeri hekimliğinin ucuz işgücü olarak serbest piyasanın insafına bırakıldığını da kaydetti.

Dr. Metehan Akbulut, Antalya Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut, Antalya Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri